eur:
393.76
usd:
368.3
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György
Kémcsövek a svájci Lausanne-i Egyetemi Kórház (CHUV) mikrobiológiai laboratóriumában 2020. március 23-án. Svájcban eddig 8547 koronavírussal fertőzött személyt regisztráltak és 118-an vesztették életüket.
Nyitókép: MTI/AP/Keystone/Denis Balibouse

Szlovákiában is használhatják az állatgyógyításban használt szert a koronavírusos betegeknél

Engedélyezte az Ivermektin nevű gyógyszer alkalmazását a koronavírus-fertőzés gyógyítására a szlovák egészségügyi minisztérium. A gyógyszer terápiás alkalmazását egyelőre fél évre hagyták jóvá. A gyógyszer nemcsak a kórházakban lesz hozzáférhető, hanem a gyógyszertárakban is kapható lesz receptre.

Az Ivermektin egy parazitaellenes készítmény, amelynek nagyon erős vírusellenes és gyulladáscsökkentő hatása van. Szlovákiában ezidáig csupán parazitával fertőzött állatok gyógyítására volt legálisan használható. A szer emberen való használatának legalizálását szlovák altatóorvosok egy csoportja kérvényezte az egészségügyi minisztériumnál.

Jozef Firment, a kassai Pavol Jozef Šafárik Egyetem munkatársa, egyben az egészségügyi minisztérium aneszteziológiai és intenzív ellátás főosztályának szakértője szerint nem valamiféle csodaszerről van szó, ugyanakkor az Ivermektin érzékelhetően pozitív hatással van a fertőzöttek állapotára. Az altatóorvos a DenníkN napilapnak elmondta, várható, hogy az Ivermektin alkalmazásával a Covid-19 betegségben szenvedő páciensek állapota jelentősen javul.

„Ha egy mesterséges lélegeztetést igénylő fertőzöttnél használjuk,

javíthat annyit az állapotán, hogy a lélegeztetőgép helyett elegendő legyen számára az oxigénpalack, míg egy oxigénpalackot igénylő beteg állapotán javíthat annyit, hogy ne szoruljon kórházi kezelésre”

– véli a szakértő, aki hozzátette, a szer néhány napon belül kezdi el kifejteni hatását. Firment szerint ezért nagyjából két hét múlva kapható kép arról, hogy milyen mértékben járul hozzá a koronavírus gyógyításához.

Szlovákia az utolsók közt szerepel az Európai Unióban, ahol eddig nem volt regisztrálva az említett szer. Pavol Jarčuška infektológus szerint annál az egyszerű oknál fogva, hogy nem volt rá szükség, hiszen az országban kevésbé jellemző a parazitás megbetegedés. „A gyógyszert több országban is regisztrálták már, például Franciaországban, az Egyesült Államokban, Svédországban és Norvégiában is” – magyarázta Zuzana Eliášová az egészségügyi minisztérium szóvivője.

Szlovákiában egyelőre fél évre engedélyezett az Ivermektin terápiás alkalmazása. A szer elsődlegesen koronavírus-fertőzött páciensek gyógyítására szolgál. Az Ivermektin nemcsak a kórházakban lesz hozzáférhető, hanem receptre a gyógyszertárakban is kapható lesz.

Magyarországon az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet decemberben azt közölte, hogy nem javasolja a szer alkalmazását.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×