eur:
392.8
usd:
366.09
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk
Szingapúr, 2018. június 11.Mike Pompeo amerikai külügyminiszter sajtótájékoztatót tart Szingapúrban 2018. június 11-én. Donald Trump amerikai elnök június 12-én találkozik Kim Dzsong Un elsőszámú észak-koreai vezetővel a szingapúri Sentosa szigetén található Capella Hotelben. A történelmi jelentőségű összejövetel során először ül tárgyalóasztalhoz hivatalban lévő amerikai elnök az észak-koreai vezetővel. (MTI/AP/Susan Walsh)
Nyitókép: Susan Walsh

"Pompeo őrült" - Kínát kiakasztották az amerikai koronavírus-vádak

„Őrült és hárító megjegyzések” – ezzel vágott vissza Kína az amerikai külügyminiszternek. Mike Pompeo szerint egy kínai laborból, és nem a vuhani állatpiacról indult pusztító útjára az új típusú koronavírus. Közben felmerült: Amerika nem fizetné vissza teljes adósságát Kína felé.

Felvették a kesztyűt a kínaiak – az állami tévé őrültnek nevezte Mike Pompeo külügyminisztert, aki azt állította: a koronavírus-pandémia egy vuhani kutatóközpontból indult ki.

Mindezzel azt sugallta, hogy a kínaiak vagy hanyagságból vagy szándékosan szabadították rá a vírust a világra, az nem spontán módon, a kétes higiéniájú vuhani állatpiacon ütötte fel a fejét.

A Trump-kormányzat állítását az általuk szintén támadott Egészségügyi Világszervezet (WHO) is elvetette.

A kínai vezetést láthatóan felbőszítette, ahogy Washington odavágott:

„A gonosz Pompeo felelőtlenül köpi a mérget és hazugságot terjeszt”

– jegyezte meg a kínai állami televízió, a CCTV.

„Az amerikai politikusoknak ezek a csúsztató és igazságtalan megjegyzései egyre több ember számára világossá teszik, hogy nincs bizonyíték....

A vuhani laborból kiszabadult vírus totális hazugság,

célja, hogy az amerikai politikusok csaló módon jussanak szavazatokhoz, átruházzák a felelősséget és elkendőzzék saját, kaotikus járvány-ellenes fellépésüket” – szólt a kínai tévékommentár.

A vádat beszólások sora követte

A hivatalos pártlap emellett „hazug bohócnak” nevezte Pompeót, és „hidegháborús kövületnek” Steve Bannon egykori fehérházi stratégát, aki héten azt mondta, hogy „Kína biológiai Csernobilt” követett el Amerika ellen.

A kanadai CTV News megjegyezte: Trump elnök újraválasztási kampánya fő témájává teszi azt, ahogy szerinte Kína félrekezelte a járványt és

a titkosszolgálatokkal akarja kideríttetni a vírus eredetét.

A tudósok nagy része továbbra is úgy véli, hogy a vírust nem mesterségesen hozták létre és hogy állatról terjedt át az emberre, valószínűleg a vuhani állatpiacon.

Tényleg visszatarthatja Washington Kína pénzét?

Az amerikai-kínai ellentét egy olyan, abszurdnak hangzó feltevéshez is vezetett, hogy az Egyesült Államok esetleg nem fizetné vissza a Kína felé fennálló tartozása egy részét.

Peking az amerikai állampapírok – és így az államadósság – egyik legnagyobb vásárlója, körülbelül ezer milliárd dollár értékben halmozott fel amerikai kincstárjegyeket.

Az adósságfizetés korlátozásának ötletéről a Washington Post írt, név nélküli Trump-tanácsadókra hivatkozva .

A Politico kommentárja szerint

"egy ilyen lépés tönkre tenné az Egyesült Államok hitelképességét, a kamatok az égbe szöknének, és globális pénzügyi katasztrófát okozna."

A portál szerint, amikor kormányzati kommentárt kértek, szokatlanul gyorsan jött az ötlet cáfolata.

A Reuters ugyanakkor idézi a "Nemzetközi Vészhelyzeti Gazdasági Döntések" nevű törvényt. Eszerint az amerikai elnöknek hatalmas jogköre van bármely külföldi vagyonnal szemben, amely „fenyegetésnek” minősített országhoz köthető.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×