eur:
395.21
usd:
370.95
bux:
65130.91
2024. április 19. péntek Emma
A járványügyi hatóság védőöltözetet viselő munkatársai egy kórház intenzív osztályát készítik elő a tüdőgyulladást okozó új koronavírussal fertőzöttek fogadására a járvány gócpontjában, a kelet-kínai Hupej tartomány székhelyén, Vuhanban 2020. február 24-én. A jelenleg kezelés alatt álló fertőzöttek száma Kína-szerte 48 ezer alá csökkent, közülük 9126 páciens állapota súlyos.
Nyitókép: MTI/EPA/Si Cse

Washington újabb vádja: "hatalmas mennyiségű bizonyíték" a vuhani laborral szemben

Az Egyesült Államok továbbra is Kínát okolja a koronavírus-világjárványért. „A fertőzés a vuhani laborból indult ki” – állította vasárnap Mike Pompeo külügyminiszter. Kutatók viszont azt sérelmezik, hogy Washington megvonta a támogatást a koronavírusokat is kutató nemzetközi szervezettől.

Először jött Donald Trump az elképzeléssel, hogy a Vuhani Virulógiai Kutatóközpont a koronavírus-járvány kiindulópontja: “Kína kifinomult ország és elszigetelhették volna az eredeti helyszínen, de vagy nem tudták, vagy nem akarták és most nagyon szenved a világ” – mondta fehérházi sajtótájékoztatóján.

Majd követte őt Mike Pompeo külügyminiszter a hétvégén:

"Hatalmas mennyiségű bizonyítékunk van arra, hogy ez abból a bizonyos vuhani laborból származik".

A Trump-kormányzat "bizonyító erejű" jelentést ígér a pandémia kínai eredetére és azt mondja, Peking félrevezette a világot.

Bár a világon az Egyesült Államokban a legmagasabb a Covid-19 betegség halálesetek száma – jelenleg 67 ezer –, az elnök megjegyzései arra utalnak, a Pekinggel szembeni vád nem annyira a járványellenes fellépés, hanem a kínaellenes irányvonal része: “Kína nem akarja, hogy újraválasszanak, soha semmit nem kaptunk Kínától, 10 centet sem” – közölte még Trump.

Tényleg kutatták a denevér-koronavírusokat Vuhanban

A Vuhani Virulógiai Kutatóközpont valóban foglalkozott a denevérekben található koronavírusok kutatásával is, de eddig tudományos szaktekintélyek sora vonta kétségbe, hogy az embert megbetegítő, új típusú koronavírust egyrészt mesterségesen állították volna elő, vagy az baleset nyomán kiszabadulhatott.

Azt Pompeo amerikai külügyminiszter sem állította, hogy mesterséges vírusról lenne szó, és arról sem volt hajlandó spekulálni, hogy Kína szándékosan „engedhette szabadon” azt.

Amerikai pénzek is támogatták a kínai kutatást

Trump irányvonalát erősen megtámogatta a napokban az eddig nem épp ideológiai támogatójának tartott Newsweek. A patinás nevű hírmagazin cikke szerint az elnöki tanácsadó, Dr. Anthony Fauci által vezetett Amerikai Allergia és Fertőzőbetegség Intézet az elmúlt években közel 7 és félmillió dollárral támogatta a denevér-koronavírus kutatást a Vuhani laborban.

A Newsweek szerint Vuhanban olyan kísérletek is folytak, amelyek során vizsgálták, hogyan ugorhat át a vírus egyik fajról a másikra, azaz akár az emberre.

Mesterséges úton menyéteket fertőztek meg a denevér-koronavírussal, amely addig mutálódott, hogy a tesztállatok maguk is fertőzővé váltak – írta a magazin.

A tudóstársadalom egy részében tiltakozást váltott ki, a szaknyelven „gain of function” kutatás, amikor vírusokat manipulálnak, hogy felfedjék a fertőzőképességüket.

A Trump-kormányzat április végén leállította az Eco Egészség Szövetség nevű nemzetközi szervezet finanszírozását, amelyen keresztül az amerikai pénzek egy része Vuhanban kötött ki.

A szövetség folytat például kutatásokat, amelyek megjósolhatják és megakadályozhatják, hogy fajok között is terjedhessenek fertőzések és egyes tudósok erősen bírálják a Fehér Ház lépését:

“Tudjuk, hogy nagyon sokféle koronavírus található meg denevérekben és más állatokban és ezek töredékéből vettünk eddig csak mintát. Sokuk potenciálisan átugorhat az emberre. Volt SARS-1, most van a SARS-2, eléggé biztos vagyok benne, hogy less SARS-3 és 4.

...Több kutatást kell végeznünk a denevér-koronavírusok témájában, nem kevesebbet”

–magyarázta Robert Garry, a Tulane Egytem immunológia professzora, egyike azoknak a tudósoknak, aki a Nature szaklapban publikáltak egy tanulmányt, elutasítva, hogy az új típusú koronavírust szándékosan és mesterséges úton állították volna elő.

Címlapról ajánljuk
Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!
választás 2024

Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!

101 pontban hirdette meg főpolgármesteri választási programját. Sokkal több van szerinte Budapestben, ráadásul a külső kerületeket is magára hagyta a várospolitika, pedig ott lakik a budapestiek háromnegyede - mondta programadó-kampánynyitó rendezvényén Vitézy Dávid, az LMP által támogatott főpolgármester-jelölt. Elege van a "Gyurcsányozásból", és felidézte, mit csinált Karácsony Gergellyel a villamos, illetve a tram-train a 2022-es kampány ellenzéki előválasztásán.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×