INFORÁDIÓ
2023. március 28. kedd
Gedeon, Johanna

szlovákia

isztambuli egyezmény

andrej danko

alkotmány

peter pellegrini

családon belüli erőszak

Zuzana Caputová, az ellenzéki liberális pártok győztes elnökjelöltje várakozik egy televíziós műsor felvételére a pozsonyi Grassalkovich-kastély előtt 2019. március 31-én. Caputová jelentős előnnyel nyerte meg az előző nap az ötödik közvetlen szlovák elnökválasztás, második, döntő fordulóját.

Nincs egyezség az isztambuli egyezmény ratifikálásáról

Nincs egyezség Szlovákiában abban a kérdésben, hogy az ország ratifikálja-e az isztambuli egyezményt vagy sem. A házelnök szerint az egyezmény nincs összhangban az alkotmánnyal, ezért nem válhat a szlovák jogrend részévé. Andrej Danko szerint a köztársasági elnök meg akarja várni, hogy felálljon egy olyan új kormány, amely ratifikálná az egyezményt.

Szlovákiában Zuzana Čaputová köztársasági elnök, Peter Pellegrini miniszterelnök és Andrej Danko házelnök tárgyalt a családon belüli erőszak felszámolását célzó nemzetközi egyezményről. A találkozó után Pellegrini elmondta, a kormány felhatalmazást kér az államfőtől arra, hogy visszavonhassák az ország aláírását a dokumentumról. Az aláírás visszavonásával a kormány lezárná az isztambuli egyezmény ügyét.

Ha ezt Čaputová megtagadja, akkor a kormány leállítja az egyezmény ratifikálásának folyamatát. Peter Pellegrini hangsúlyozta,

szeretné elejét venni annak, hogy az isztambuli egyezmény témáján egyes politikai pártok élősködjenek.

A miniszterelnök kiemelte, a nemzetközi megállapodás jelenleg Szlovákiában nem hatályos.

Andrej Danko házelnök szerint az isztambuli egyezmény nincs összhangban a Szlovák Köztársaság alkotmányával, ezért

nem válhat a szlovák jogrend részévé sem.

A szlovák parlament elnöke nem látja értelmét annak, hogy az alkotmánybíróság foglalkozzon az üggyel. Szerinte az államfő meg akarja várni, hogy felálljon egy olyan új kormány, amely ratifikálná az egyezményt.

Zuzana Čaputová államfő azt ajánlotta a miniszterelnöknek, hogy amennyiben a kormánynak kétségei vannak afelől, vajon az isztambuli egyezmény összhangban van-e a szlovák jogrenddel és értékrendszerrel, forduljon az alkotmánybíróságához. „Az alkotmánybíróság szakavatott és objektív álláspontja fontos többletet jelentene az isztambuli egyezmény érzékeny témájáról folytatott vitában” – fogalmazott az államfő. Egyben leszögezte, hogy nem fogja útját állni a parlamenti többség határozatának, amennyiben az az alkotmánnyal összhangban fog dönteni az egyezményhez való csatlakozás kérdésében.

Az egyezménnyel összefüggésben kialakult helyzet 2011 óta tart, és mivel az nem hatályos, Čaputová szerint nincs semmilyen nyomós ok, ami miatt a választások előtt három héttel kellene megoldást találni erre a problémára. Az elnök asszony tiszteletben tartja az egyezményt kifogásoló emberek véleményét, ugyanakkor kiemelte: meg kell hallgatni azok véleményét is, akik a nőkkel szembeni erőszak elleni küzdelem eszközeként tekintenek az egyezményre. Az isztambuli egyezmény ellen tiltakozó, keddre tervezett tüntetések szervezőit és résztvevőit megkérte, hogy a véleményüket nyugodt hangnemben, gyűlölködő retorikától mentesen nyilvánítsák ki.

Nyitókép: MTI/EPA/Martin Divisek

Kapcsolódó hang

Az isztambuli egyezmény ratifikálása vitatéma Szlovákiában
 
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018