eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
A Donald Trump amerikai elnök ellen indítandó alkotmányos felelősségre vonás (impeachment) támogatói tüntetnek New Yorkban 2019. december 17-én. A Trump elleni két vádpontról, amelyek szerint az elnök visszaélt a hatalmával és akadályozta munkájában a kongresszust, december 18-án szavaz a képviselőház.
Nyitókép: MTI/EPA/Justin Lane

Trumpot vagy a salemi boszorkányokat érte több igazságtalanság?

Néhány órával az amerikai elnök elleni vádeljárás várható megindítása előtt az Egyesült Államokban több városban is tüntetők vonultak az utcákra, az elnök elmozdítását követelve. Néhány helyen azonban Donald Trump híveivel kellett szembenézniük.

New Yorkban, az ikonikus Times Square-en néhány százan kántálták az éjszaka, hogy „senki sem áll a törvény felett” – arra utalva, hogy szerintük Donald Trump elnök törvénysértő módon lépett fel.

Az Egyesült Államok csendes-óceáni partvidékétől egészen a délen fekvő Floridáig sok Trump-bíráló vonult az utcákra a szerdai kongresszusi szavazás előtt, amely megnyitja majd az utat, hogy a hatalommal való visszaélés és a törvényhozás munkájának akadályozása miatt vádeljárás alá vonják Donald Trumpot.

Ezzel ő lesz az amerikai történelem harmadik elnöke, aki felett pert ülhetnek a szenátorok.

A minnesotai Saint Paulban a tüntetők megváltoztatták egy ismert karácsonyi dal szövegét arra, hogy „kívánjuk, hogy távozz a Fehér Házból, valamikor az Újévben”. Floridában, Georgiában és Észak-Karolinában is megjelentek a tüntetők – és néhol az ellentüntetők is. „Szerintem az elnök egy nagyszerű fickó és hazafi. A demokraták két-három éve próbálnak nonszensz vádakat előszedni ellene” – mondta nevét vállalva az Atlantába látogató Seth Rosenblit.

A szintén a városban tüntető Jeff Gilbert viszont azt mondta: „Trump több bűncselekményt megúszott és a republikánus többségű Szenátus nem tesz majd ellene semmit. Ez létében fenyegeti Amerikát, és életünk során ez az eddigi, a demokráciákra leselkedő legnagyobb fenyegetés” – hangoztatta.

Maga Trump „puccskísérlethez” és a salemi boszorkányperekhez hasonlította az ellene folyó vizsgálatot, de azt mondta, hogy ott jobban érvényesült a jogszerűség, mint az ő esetében. Az északkeleti, Massachusetts állambeli város polgármestere azzal vágott vissza, hogy

jobb lenne, ha Trump megtanulná a történelmi leckét.

Az 1692-es perekben „hiányzott a bizonyíték” a „kiszolgáltatott, ártatlan áldozatok” esetében, akiket később kivégeztek – mondta Kim Driscoll polgármester. Trump esetében „bőséges bizonyíték és a törvénysértés elismerése” is rendelkezésre áll – vélekedett.

Az elnök Nancy Pelosi demokrata házelnökhöz – az ország harmadik jogi főméltóságához – címzett hatoldalas levelében emlegette fel a boszorkánypereket és „hamis ünnepélyességgel” vádolta meg a rivális demokratákhoz tartozó Pelosit. Azt is felvetette: a demokraták bosszút akarnak állni 2016-os választási győzelméért.

Trump sértettségének érzését erősítheti, hogy nemezise, a CNN hírmédium azt írta: „nem jár neki a teljes jogi védelem” a kongresszusi vádeljárási vizsgálat alatt, viszont több védelem jár majd neki a szenátusi per alatt. A CNN azt is megjegyezte, hogy az eljárásban nem veszik figyelembe a fekete mágiát, és a büntetés nem halál.

Kommentátorok megjegyzik: az impeachment-eljárás kudarca lehet, hogy a párthűség határozza majd meg, hogyan szavaznak a kongresszusi képviselők és a szenátorok. Így bár az alsóház vádeljárás alá vonja majd Trumpot, a Szenátus fel fogja menteni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×