eur:
393.12
usd:
367.3
bux:
65939.26
2024. április 24. szerda György
A kiadatási törvény módosítását célzó tervezet ellen tiltakozók a hongkongi törvényhozás épületében, miután behatoltak oda 2019. július 1-jén. A tüntetők vezető törvényhozók portréit szaggatták le és demokráciapárti jelszavakat festettek a falakra. Július 1-je Hongkong visszacsatolásának évfordulója, a brit koronagyarmat 1997-ben ezen a napon került vissza különleges közigazgatási övezetként Kína fennhatósága alá.
Nyitókép: MTI/EPA/Jerome Favre

Kicenzúrázták az eldurvult tüntetés jeleneteit a tévében

A kormányépület ostroma után egy időre visszatért a nyugalom Hongkong utcáira. A rendőrség az éjszaka eltávolította a tüntetőket és rendbontókat. A megmozdulások egy ellentmondásos törvénytervezet miatt robbantak ki, amely lehetővé tenné hogy Kínának adjanak ki hongkongi állampolgárokat.

Ugyan Hongkong egyfelől Kína része, másfelől viszont a volt gyarmattartó britek azzal a feltétellel adták vissza, hogy

„nagyfokú autonómiát” élvezhet az „egy ország, két rendszer” elvet követve.

Ennek részeként nem korlátozzák a tüntetéseket és a területnek saját igazságszolgáltatási rendszere van.

A hétmillió hongkongi etnikailag kínai, de döntő többségük nem érez kulturális közösséget a Kínai Kommunista Párt által vezetett anyaországgal. A brit uralom idején tapasztalt szabadság után

nem nézik jó szemmel a pekingi vezetés befolyását,

és a hongkongi törvényhozás egy részét a Népköztársaság kinevezettjének és szimpatizánsának tartják. Nem népszerűek a kínai turisták sem, akik sokak szerint gorombák és nem tartják tiszteletben a helyi szokásokat.

Ebben az atmoszférában és a korábbi, szélesebb demokráciát követelő diáktüntetések ismeretében nem meglepő, hogy

az utóbbi hetekben százezrek vonultak az utcákra,

amikor a területet kormányzó Carrie Lam egy olyan törvényjavaslatot nyújtott be, amely lehetővé tenné, hogy Kínának adjanak ki ott elkövetett bűncselekményekkel vádolt hongkongi polgárokat – akik szerint a kínai igazságszolgáltatás erőszakkal kényszerít ki vallomásokat és magyarázat nélkül, hosszú időre eltűntet embereket.

Nemcsak a diákok, de az üzleti közösség és jogászok is aggódnak, mert szerintük nem garantált az igazságos eljárás Kínában.

Peking közben élesen elítélte és jogsértőnek nevezte a tüntetőket, akik közül hétfőn este több száz ember rohamozta meg a helyi kormányrezidencia épületét. Betörtek az épületbe, amelynek egyik részén megerősített plexiüveggel találták szemben magukat. Ezt órákon át ütve végül betörték és törni-zúzni kezdtek.

A tüntetők békés része azzal vádolta a rendőrséget, hogy órákon át tétlenül szemlélte a rendbontást és egyik vezetőjük felvetette, hogy Peking kezére játszó provokátorok pusztíthattak.

Lam közben felfüggesztette a törvény vitáját, de az elégedetlenség olyan szintet ért el, hogy

a tiltakozók elkezdték követelni a „hongkongi Vasladynek” nevezett politikus lemondását.

Kínában mindeközben a cenzorok mindent elkövetnek, hogy ne szivárogjanak át hírek a hongkongi tüntetésekről. A BBC és CNN élő adásaiban például elsötétült a képernyő, amikor a tiltakozásról szóló jelentések kerültek sorra – nem mintha ezek túl sok vizet kavarnának, mert amúgy is csak az elit otthonaiban és szállodákban elérhetők.

A hivatalos kínai média pedig inkább arról az ünnepi koncertről írt, amelyet a brit gyarmati uralom vége és Hongkong visszaadása évfordulója alkalmából rendeztek. A tüntetőket a párt angol nyelvű szócsövének tartott Global Times említette: „vak arroganciát és haragot tanúsító tiltakozók teljességgel megsértették a jogot és rendet” – írta.

A sokat támadott kiadatási törvényjavaslat apropója egy sokkoló gyilkosság volt:

egy húszéves hongkongi fiatal egy tajvani romantikus utazás idején kirobbant veszekedésben megölte 19 éves barátnőjét. Először a poggyászuk miatt vitatkoztak össze, de a lány elmondta a fiúnak, hogy másvalakitől terhes és még egy mással felvett szexvideót is mutatott neki.

A férfi elrejtette a nő holttestét és hazatért. Tettét végül otthon bevallotta, de Tajvan nem tudta elérni kiadatását. Hongkongban csak pénzmosás miatt tudták elítélni és az ősszel már szabadulhat is. Carrie Lam ezt az ügyet kihasználva próbálta elfogadtatni az erőszakos tiltakozást kiváltó kiadatási törvényt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Kína javára végzett kémtevékenység gyanújával vettek őrizetbe egy embert a karlsruhei szövetségi főügyész utasítására. Az eset különbözik a korábbi háromtól, ezúttal ugyanis egy parlamenti párt európai parlamenti képviselőjének legközelebbi munkatársáról van szó. Kína berlini nagykövetsége visszautasította a vádakat.

A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában - szakértők az Arénában

A lengyelországi önkormányzati választások után mindkét politikai oldal győztesnek vallhatja magát – derült ki az InfoRádió Aréna című műsorában, amelynek Mitrovits Miklós történész és Dobrowiecki Péter, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője, két Lengyelország-szakértő volt a vendége. A beszélgetésben szó esett Donald Tusk Európa-politikájáról és Jaroslaw Kaczynski utódlásának kérdéséről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Hangulatjavulással indult a hét a tőzsdéken, tegnap világszerte felpattantak a tőzsdék a korábbi hetekben tapasztalt esés után. A momentum a mai nap kitartott, Ázsiában nagyrészt emelkedtek a vezető részvényindex és Európában is határozott emelkedést lehet látni, valamint az USA-ban is folytatódott az erősödés. Közben felpörögtek az események mind makrogazdasági, mind gyorsjelentési fronton: itthon az MNB kamatdöntést tartott, és a nap folyamán sorban érkeztek a BMI adatok Európából és az Egyesült Államokból; közben a befektetők a vállalati gyorsjelentésekre figyelnek, a Spotify árfolyama például nagyot ugrott a vártnál jobb eredmények után, de a zárás után érkezik majd a Tesla is, amelyről még a jelentést megelőzően technikai elemzést készítettünk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×