eur:
393.43
usd:
368.97
bux:
65649.58
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma
Nyitókép: Pixabay.com

Az elnök kommunikációs hálózatát dézsmálták meg fémtolvajok

Kábelt loptak Moszkvában – ez még nem lenne hír, hiszen más országokban is előfordul, hogy lecsapnak a fémtolvajok. Csakhogy az orosz fővárosban a merész bűnözők az elnöki kommunikációs hálózat egy darabját vitték el – egyenesen a Kreml mellől.

Fémet loptak, de sokak szerint a tűzzel játszottak azok a tolvajok, akik a putyini Oroszország szívében csaptak le az elnöki hatalom egyik pillérére, a kommunikációs hálózatra. Lehet, hogy nem is fogták fel, hogy mit csinálnak, de a bűnözők Moszkva központjában, a Kreml közelében fekvő hídnál található kapcsolószekrényből loptak el olyan kábelt, amely az elnöki kommunikációs rendszer része.

Az incidens még hétfőn történt és az ügyben indult vizsgálat során a forró nyomot követő rendőrök másnap már elfogtak két gyanúsítottat. Először ellentmondó hírek jelentek meg arról, hogy a kérdéses kábeldarabot eldobták-e a tolvajok, mindenesetre a RIA hírügynökség azt írta, hogy a két feltételezett elkövetőt a lopott kábel birtokában találták meg.

Az egyik gyanúsított menekülőre fogta és leugrott a hídról, de a rend őrei gyorsan utolérték – közölték a hatóságok. A tolvajokat valószínűleg az kísértette meg, hogy a most folyik a Kreml közelében, a Moszkva folyón átívelő híd átfogó rekonstrukciója.

A lopás kínos pillanatokat okozott a biztonsági szolgálatoknál, mert

magának a Szövetségi Védelmi Szolgálatnak – a magasrangú orosz illetékeseket, így Putyin elnököt is védő hatóságnak – kellett foglalkoznia vele.

Erre utalt, hogy az őrizetbe vétel tényét is az FSZO néven ismert hatóság képviselője, Denyisz Szimonov jelentette be. Az illetékes sietett hozzátenni, hogy a kormányzati rendszer működését semmilyen módon nem befolyásolta a kérdéses kábel eltávolítása.

A RIA oldalán néhány hozzászóló maró gúnnyal kommentálta a történteket: „Ne büntessék túlságosan ezeket a buta embereket. Csak szent demokratikus jogukkal akartak élni és privatizálni mások vagyonát, nem tudva, hogy valójában ez a jog nem mindenkinek jár” – írta egyikük. Egy másik kommentár szerint pedig „egyszerűen akartak keresni egy kis mellékest... végülis ők nem parlamenti képviselők”.

Felmerül a kérdés, hogy a hivatalos szervek esetleg felfújtak-e egy úgynevezett „mínuszos hírt”, ezzel demonstrálva, hogy mennyire éberen próbálják őrizni a kormány infrastruktúráját. Erre utalhat, hogy az esetről tudósító News.ru portál egy abszurd hírrel kommentálta a kábeltolvajok ügyét: „korábban egy novgorodi lakos furcsa bejelentéssel fordult a rendőrséghez. Mint elmondta, ellopták a garázsából az ott őrzött garázst”.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×