INFORÁDIÓ
2021. szeptember 20. hétfő
Friderika

mike pompeo

szlovákia

egyesült államok

A hivatalos látogatáson Szlovákiában tartózkodó Mike Pompeo amerikai külügyminisztert (b) fogadja Peter Pellegrini szlovák miniszterelnök Pozsonyban 2019. február 12-én.

Az USA a védelmi és az üzleti kapcsolatok megerősítésére törekszik Szlovákiával

Kelet-európai körútja második állomásaként Magyarország után Szlovákiába látogatott Mike Pompeo amerikai külügyminiszter, aki északi szomszédunknál az üzleti és védelmi kapcsolatok megerősítését szorgalmazta.

Miroslav Lajčák, a szlovák diplomácia vezetője hangsúlyozta, még ha 20 év után először látogatott is ide amerikai külügyminiszter, a Szlovákia és az USA közötti párbeszéd nagyon jó színvonalon zajlik.

Az amerikai külügyminiszter Pozsonyba érkezése után felkereste Dévényt, ahol a Szabadság Kapuja emlékművénél koszorút helyezett el a kommunizmus áldozatainak emlékére. Beszédében utalt arra, hogy fiatal katonaként lehetősége volt a Vasfüggöny határán szolgálni, és tudja, mi a kommunizmus.

"Az Amerikai Egyesült Államok az utóbbi harminc évben a szlovák nép barátja, partnere és szövetségese volt, és ezt folytatjuk a következő évtizedekben is.

Kapcsolatunk a közös értékekre épül, ezekhez újra és újra kapcsolódnunk kell, nemzedékről nemzedékre, hogy megbizonyosodjunk arról, ezek az értékek tovább fognak élni" - jelentette ki Mike Pompeo.

A szlovák kormányfő melékeztetett, hogy az amerikai külügyminiszter éppen akkor látogatott az országba, amikor Szlovákia nemzetközi téren fontos szerepet tölt be. (2018. július 1-jétől egy éven át Szlovákia a visegrádi országok csoportjának elnöke.)

"A kétoldalú kereskedelmi kapcsolatokban, így a gépkocsiexportban is fontos szerepet játszik az Egyesült Államok, itthon pedig százhúsz amerikai cég működik, ezért is elkerülhetetlen a jó üzleti viszony fenntartása" – mondta Peter Pellegrini.

Miroslav Lajčák külügyminiszterrel a transzatlanti kapcsolatok fejlesztésén kívül biztonsági kérdésekről, a terrorizmus elleni harcról, a Közel-Keletről, Iránról, a balkáni államokról, Ukrajnáról, Venezueláról, Észak-Koreáról, valamint energetikai kérdésekről tárgyaltak.

"Az Egyesült Államoknak és az Európai Uniónak, amelynek Szlovákia is a részét alkotja, a legközelebbi partnereknek és szövetségeseknek kell maradniuk.

A legnagyobb kereskedelmi partnerek és beruházók vagyunk. Vannak témák, amelyekben nem értünk egyet, de fontos, hogy tárgyaljunk róluk"

– emelte ki a szlovák külügyminiszter.

Mike Pompeo a Huawei kínai céggel kapcsolatban elmondta, tájékoztatni akarja partnereit a helyzetről és a kockázatokról. Nagyra értékelte, hogy Szlovákia 14 darab Black Hawk helikoptert vásárolt az USA-tól, és ezzel függetleníti magát az elavult orosz típusoktól, valamint azt is, hogy az ország kötelezte magát arra, hogy 2024-ig a GDP 2 százalékára növeli védelmi kiadásait.

Nyitókép: MTI/AP/Petr David Josek
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018