eur:
394.33
usd:
370.58
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma
Hólepte sétányon gyalogol egy férfi a Moldva partján, Prágában 2019. január 3-án.
Nyitókép: MTI/EPA/Martin Divisek

Kritikus a hóhelyzet a szomszédban

Továbbra is megnehezíti a hó az Észak-Szlovákiában élők életét. Kedden az egész ország területére kiterjedő havazás okozott gondot, egy nappal később már a déli területeken olvadásnak indult a hó, északon azonban továbbra sincs változás. A csehek szerdán kapták a legtöbb havat: 18 ezer háztartás maradt áram nélkül.

A kedden hullott nagy mennyiségű hó többfelé megnehezítette a közlekedést Szlovákiában. Rengeteg volt a baleset, a hóekék alig győzték eltakarítani a havat az utakról. Pozsonyban több tömegközlekedési buszjáratot töröltek, a hó miatt ugyanis a járművek képtelenek voltak eljutni a magasabban fekvő helyekre. A helyzet szerdára már mérséklődött a déli, dél-nyugati járásokban, a másod- és harmadosztályú utak azonban még mindig többfelé havasak voltak. Aki csak tehette, lapátot ragadott az országban, és takarított. Érsekújvárban külön látványosságnak számított, hogy négykerekű terepmotorokkal, azaz quadokkal tisztították meg a városi utakat és járdákat.

Amíg délen már olvadt szerdán, addig északon továbbra sem változott a helyzet. Estére a csacai járásban található

Turzófalván is kihirdették a rendkívüli állapotot a hóhelyzet miatt.

Ezzel a zsolnai kerületben már nyolcra emelkedett azoknak a kisvárosoknak, illetve falvaknak a száma, ahol az önkormányzat kénytelen volt meghozni ezt a döntést a településre lehullott nagy mennyiségű hó miatt. Az érintett községekben a közel félméteres vastagságot meghaladó hótakaró nemcsak a közlekedésben okoz fennakadásokat, hanem a lakosság és a látogatók testi épségét is veszélyezteti. Ezekben a falvakban elsősorban türelemre intik a helyieket, és megpróbálják kihordani a havat a település külterületeire.

A hó halálos áldozatot is követelt:

a Kis-Fátrában egy 37 éves turócszentmártoni hegymászót temetett maga alá a lavina. Barátainak sikerült megtalálniuk a hógörgeteg alá szorult férfit, de a kiérkező hegyi mentők már nem tudták megmenteni az életét.

Csehországban szerdán rosszabb volt a helyzet: a sűrű havazás következtében többtucatnyi közúton és vasútvonalon szünetelt vagy akadozott a közlekedés,

mintegy 18 ezer háztartás maradt áram nélkül.

A hegyvidékeken a legkritikusabb a helyzet. A cseh-lengyel határon lévő Óriás-hegységben, valamint a cseh-német határon elterülő Érchegységben több közúti határátkelőt is lezártak. Az északkelet-csehországi hegyvidékeken több mint kéttucat helyen megsérültek a magasfeszültségű villanyvezetékek.

A vonatközlekedést a nagy mennyiségű hó alatt a viharos szél következtében kitört, sínekre esett fák is akadályozzák. Számos vasútvonalon leállt a forgalom, illetve a vonatok csak nagy késéssel közlekednek. A meteorológiai előrejelzés szerint a sűrű hóesés Csehország nagyobbik részén csütörtök délelőttig eltart, s helyenként akár újabb 50-60 centiméteres hórétegre is számítani lehet.

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
Izrael megtámadta Iránt - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Izrael megtámadta Iránt - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Péntekre virradóra megtörtént Izrael válaszcsapása Irán ellen, ennek hatására komoly esést láthattunk az Ázsiai piacokon, és kilőttek a nemesfémek, valamint az olaj is. Ezt követően az európai és amerikai tőzsdéken ugyan a kezdeti aggodalmakat követően nagyobb esés volt várható, a nyitásra azonban jelentősen javult a hangulat. Alapvetően az egész héten rossz hangulat uralkodik a világ tőzsdéin, az izraeli válaszcsapást már beárazták egy bizonyos mértékig a piacok.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×