INFORÁDIÓ
2021. június 21. hétfő
Alajos, Leila

tudósítóink

tesla

kína

kereskedelmi háború

Tajpej, 2018. augusztus 27.Látogatók az elektromos meghajtású autókat gyártó amerikai Tesla Inc. egyik tajpeji kiállitótermében 2018. augusztus 27-én. Az Amerikai Értékpapír- és Tőzsdefelügyelet a piac manipulálása miatt vizsgálatot indított a Tesla vállalatnál azt követően, hogy augusztus 7-én Elon Musk vezérigazgató Twitter-üzenetében fontolóra vette a vállalat tőzsdei kivonulását, majd augusztus 26-án bejelentette, hogy eláll a tőzsdei kivezetéstől. (MTI/EPA/Ritchie B. Tongo)

A Tesla szembemegy Trumppal

Kikelt a Kínával folytatott kereskedelmi háború ellen az elektromos autókat gyártó amerikai technológiai cég, a Tesla. A milliárdos Elon Musk cége azért lobbizik, hogy népszerű elektromos kocsijai kínai komponenseit ne sújtsák amerikai védővámokkal.

Donald Trump Kínával folytatott kereskedelmi háborúja miatt sérülhet a termékek minősége és visszaeshet a bevétel – ezt közölte a népszerű elektromos autókat gyártó Tesla cég.

A vállalat azt követeli az amerikai kormánytól, hogy a kocsik Kínában gyártott alkotóelemei, különösen a vezérlésben kulcsfontosságú „szuperszámítógép”, kapjon vámmentességet.

A Tesla mellett több más amerikai nagyvállalat figyelmeztette a Trump-kormányzatot arra, hogy a kínai import masszív vámolása jelentős kárt okozhat az amerikai gazdaságnak.

A General Motors és az Über Technologies például már korábban jelezte aggályait. Az Apple pedig a múlt héten közölte, hogy a kereskedelmi háború nyomán visszaesett kínai eladásai miatt alacsonyabb bevételre számít – a technológia óriás részvényei gyorsan 9 százalékot vesztettek értékükből.

Elemzők szerint az eladások csökkenésében a kínai válaszintézkedések is szerepet játszottak.

A Tesla azzal érvel a kért vámmentesség mellett, hogy a Moldel 3-as kocsijába jelenleg beszerelt „szuperszámítógépet” egyelőre senki más nem tudja legyártani a kínai beszállítón kívül. Mint a cég közölte: eddig nem sikerült másik olyan gyártót találnia, aki képes lett volna a megadott határidőre leszállítani a Tesla növekedéséhez szükséges mennyiséget.

Egy új beszállító bevonása „jelentős mértékben növeli a rossz alkatrészek és így a rossz minőségű járművek kockázatát. Ez kihat a biztonságra és a fogyasztói elégedettségre” – érvelt a Tesla.

A Trump-kormányzat korábban a kínai import 50 milliárd dolláros részét 25%-os százalékos büntetővámmal sújtotta és 10 százalékos extra vámot vetett ki az import 200 milliárd dollárt érő részére.

Az érv az volt, hogy Kína Amerika számára hátrányos kereskedelmi gyakorlatot folytat.

Peking válaszul „a gazdaságtörténet legnagyobb kereskedelmi háborújának kirobbantásával” vádolta meg Washingtont és 110 milliárd dollárnyi vámot vetett ki amerikai termékekre.

Nyitókép: MTI/EPA/Ritchie B. Tongo

Kapcsolódó hang

A Tesla tulajdonosa lobbizik
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018