eur:
394.29
usd:
370.44
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma
Tajpej, 2018. augusztus 27.Látogatók az elektromos meghajtású autókat gyártó amerikai Tesla Inc. egyik tajpeji kiállitótermében 2018. augusztus 27-én. Az Amerikai Értékpapír- és Tőzsdefelügyelet a piac manipulálása miatt vizsgálatot indított a Tesla vállalatnál azt követően, hogy augusztus 7-én Elon Musk vezérigazgató Twitter-üzenetében fontolóra vette a vállalat tőzsdei kivonulását, majd augusztus 26-án bejelentette, hogy eláll a tőzsdei kivezetéstől. (MTI/EPA/Ritchie B. Tongo)
Nyitókép: MTI/EPA/Ritchie B. Tongo

A Tesla szembemegy Trumppal

Kikelt a Kínával folytatott kereskedelmi háború ellen az elektromos autókat gyártó amerikai technológiai cég, a Tesla. A milliárdos Elon Musk cége azért lobbizik, hogy népszerű elektromos kocsijai kínai komponenseit ne sújtsák amerikai védővámokkal.

Donald Trump Kínával folytatott kereskedelmi háborúja miatt sérülhet a termékek minősége és visszaeshet a bevétel – ezt közölte a népszerű elektromos autókat gyártó Tesla cég.

A vállalat azt követeli az amerikai kormánytól, hogy a kocsik Kínában gyártott alkotóelemei, különösen a vezérlésben kulcsfontosságú „szuperszámítógép”, kapjon vámmentességet.

A Tesla mellett több más amerikai nagyvállalat figyelmeztette a Trump-kormányzatot arra, hogy a kínai import masszív vámolása jelentős kárt okozhat az amerikai gazdaságnak.

A General Motors és az Über Technologies például már korábban jelezte aggályait. Az Apple pedig a múlt héten közölte, hogy a kereskedelmi háború nyomán visszaesett kínai eladásai miatt alacsonyabb bevételre számít – a technológia óriás részvényei gyorsan 9 százalékot vesztettek értékükből.

Elemzők szerint az eladások csökkenésében a kínai válaszintézkedések is szerepet játszottak.

A Tesla azzal érvel a kért vámmentesség mellett, hogy a Moldel 3-as kocsijába jelenleg beszerelt „szuperszámítógépet” egyelőre senki más nem tudja legyártani a kínai beszállítón kívül. Mint a cég közölte: eddig nem sikerült másik olyan gyártót találnia, aki képes lett volna a megadott határidőre leszállítani a Tesla növekedéséhez szükséges mennyiséget.

Egy új beszállító bevonása „jelentős mértékben növeli a rossz alkatrészek és így a rossz minőségű járművek kockázatát. Ez kihat a biztonságra és a fogyasztói elégedettségre” – érvelt a Tesla.

A Trump-kormányzat korábban a kínai import 50 milliárd dolláros részét 25%-os százalékos büntetővámmal sújtotta és 10 százalékos extra vámot vetett ki az import 200 milliárd dollárt érő részére.

Az érv az volt, hogy Kína Amerika számára hátrányos kereskedelmi gyakorlatot folytat.

Peking válaszul „a gazdaságtörténet legnagyobb kereskedelmi háborújának kirobbantásával” vádolta meg Washingtont és 110 milliárd dollárnyi vámot vetett ki amerikai termékekre.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×