eur:
394.04
usd:
365.67
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Nyitókép: Pixabay.com

A sorkatonaság visszaállítását fontolgatja a szlovák védelmi tárca

Társadalmi vitát kezdeményezne a kötelező sorkatonai szolgálat újbóli bevezetéséről a szlovák védelmi tárca. Az ellenzék szerint Szlovákiának a NATO tagjaként nincs szüksége egy nagy, fegyelmezetlen és harcképtelen hadseregre, amely olyan újoncokból állna, akik csak kényszerűségből szolgálnának.

"Szlovákia jelenleg a védelmi feladatok ellátásához szükséges állománnyal bír, de tekintettel a katonai hivatás iránti stagnáló érdeklődésre, alternatívaként a kötelező sorkatonai szolgálat bevezetése is szóba jöhet" – nyilatkozta Peter Gajdoš szlovák védelmi miniszter. "Mi készen állunk rá, feltéve, hogy a polgárok részéről is általános igény fogalmazódik meg iránta, illetve, ha mindez a Szlovák Köztársaság védelme szempontjából elengedhetetlen lesz" – mondta a védelmi tárca vezetője, aki szerint nincs túl nagy érdeklődés a katonai hivatás iránt.

A tárca jelenleg akár 40 százalékos fizetésemeléssel ösztönöz hivatásos szolgálatra.

A kötelező sorkatonai szolgálat újbóli bevezetését Andrej Danko házelnök vetette fel. A koalíciós SNS elnöke szerencsétlennek nevezte az eltörlését, mondván: "talán elérkezik az idő, hogy megnyissuk a vitát arról, hogy egy 18 éves fiúnak jót tehet 3 hónapnyi sorkatonai szolgálat."

Peter Pellegrini miniszterelnök szerint a kötelező sorkatonai szolgálat bevezetéséhez össztársadalmi megegyezésre van szükség. Úgy véli, hogy Szlovákiának gondot okozhatna egy komoly válsághelyzet kezelése. A kormányfő megjegyezte, hogy az országban jelenleg több olyan nemzedék is él, amelynek tagjai nem vettek részt alapkiképzésen. "Felmerül a kérdés, szükség esetén a fiatal generáció kész lenne-e valamilyen módon részt venni a védelmi akciókban" – tette hozzá a kormányfő.

Az ellenzéki SaS és OĽaNO elutasítja a kötelező sorkatonai szolgálatról tervezett vitát.

"A Szlovák Köztársaságnak a NATO tagjaként nincs szüksége egy nagy, fegyelmezetlen és harcképtelen hadseregre, amely olyan újoncokból állna, akik csak kényszerűségből szolgálnának"

– állítja Ľubomír Galko, a liberális párt alelnöke. Hozzátette: a hadseregnél nem csak az arányos fizetéseket, a megfelelő szociális biztonságot és a modern technikát kell biztosítani, hanem a harci morált is.

Jaroslav Naď, az OĽaNO védelmi szakértője is ellenzi a sorkatonaság bevezetését. Szerinte néhány politikus átgondolatlan kijelentéseiről van szó, amelyeket semmilyen valós elemzés nem támaszt alá.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×