eur:
395.06
usd:
371.59
bux:
66362.88
2024. április 16. kedd Csongor
2018. április 15.Az amerikai védelmi minisztérium által közreadott képen az amerikai légierő egyik B-1-es bombázója leválik egy KC-135-ös üzemanyagszállító repülőgép töltőkarjáról, miután feltöltötték a tartályát 2018. április 13-án. A bombázó Szíria felé tartott, ahol később vegyifegyver-létesítményeket támadott.  Április 14-én hajnalban az amerikai, a brit és a francia haderő légicsapásokat hajtott végre szíriai vegyifegyver-létesítmények ellen arra hivatkozva, hogy a szíriai kormányhadsereg követte el az április 7-i kelet-gútai vegyifegyver-támadást. (MTI/AP/Amerikai védelmi minisztérium)
Nyitókép: -

Újabb forduló jön a vegyifegyver-támadás ügyében

Szerdán tarthatnak terepszemlét az állítólagos szíriai vegyifegyver-támadás helyszínén a nemzetközi ellenőrök - közölte a szírai elnökkel szövetséges orosz katonai vezetés. Közben az Egyesült Államok azzal vádolta meg Moszkvát, hogy megbolygatta a tárgyi bizonyítékokat.

A hétvégi koalíciós légicsapás után szerdán juthatnak be a Vegyifegyverek Elterjedését Akadályozó Szervezet, az OPCW munkatársai a Damaszkuszhoz közeli Dúma városba, ahol a nyugatiak szerint a szíriai rezsim több tucat ember halálát okozó vegyifegyver-támadást hajtott végre.

Az időközben a lázadóktól visszafoglalt várost közösen ellenőrzik a szíriai és a velük szövetséges orosz erők. A nyugat és Moszkva információs és Szíriában vívott háborúja részeként ugyanakkor

az Egyesült Államok azzal vádolta meg az oroszokat, hogy már eltüntették a nyomokat,

amelyek bizonyítanák az állítás szerint több mint hetven ember halálát okozó vegyifegyver-támadást.

Moszkva a szíriai kormánylétesítmények elleni hétvégi nyugati csapások előtt és után is azt állítja, hogy nem volt vegyi fegyverrel végrehajtott tömeggyilkosság, vagy ha volt, akkor az nyugati provokáció volt.

„Garantálom, hogy nem zavarták meg a helyszínt” – mondta Szergej Lavrov orosz külügyminiszter, miközben más orosz diplomaták hazudozással vádolták a nyugatiakat, és megjegyezték: a nyugatiak az előtt hajtottak végre légicsapásokat, hogy a nemzetközi ellenőrök bejutottak volna Dúmába.

Az ellenőrök már korábban Damaszkuszba érkeztek, de továbbindulásukat az oroszok és szíriaiak által emlegetett „biztonsági aggodalmak” hátráltatták – mondta a kilenctagú csoport vezetője, Ahmet Üzümcü, volt török diplomata. Az oroszok szerint aknamentesíteni kell a Dúmába vezető utakat.

A szíriai hatóságok ennek ellenére körutat szerveztek külföldi riportereknek a városban, és elvitték őket abba a kórházba is, ahol a világsajtóban megjelent megrázó videók szerint a mérgező anyagok áldozatait ápolták. Ott - a kormányzat narratíváját alátámasztva - egy szíriai orvosnövendék azt mondta nekik, hogy a fulladásokat a tüzek és robbanások miatti por és törmelék okozta, de

„a kaotikus helyzetben idegenek jöttek be a kórházba és vegyifegyver-támadásról szóló pletykákat kezdtek terjeszteni”.

Közben a szíriai állami média azt állította, hogy kedd hajnalban légvédelme a homszi katonai reptérre kilőtt rakétákat lőtt le. Az állítólagos támadást senki sem vállalta, a Pentagon pedig közölte, hogy „nem volt amerikai vagy koalíciós aktivitás a térségben”. A szíriai tévé szerint egy másik katonai repteret is rakétatámadás ért, de „ezt is visszaverték”.

A korábbi azonosítatlan eredetű támadásokat Izrael számlájára írták, de a katonai vezetése rendszeresen elzárkózik attól, hogy kommentálja az ilyen híreket.

Érdekes módon az egyik támadás tényét a szíriaiakkal szövetséges oroszok is tagadták. Egy neve elhallgatását kérő orosz illetékes azt mondta az Interfax hírügynökségnek, hogy „semmilyen éjszakai támadás nem érte a Sejrat-repteret, minden a tervek szerint működik, a légvédelmi eszközök nem léptek működésbe az éjszaka.”

Ezt a repteret lövette egyébként egy évvel ezelőtt is Donald Trump amerikai elnök, egy akkori állítólagos szíriai vegyifegyver-támadásra reagálva.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Rendőrök vetettek véget a brüsszeli konferenciának, amelyen Orbán Viktor is beszédet mondana

Rendőrök vetettek véget a brüsszeli konferenciának, amelyen Orbán Viktor is beszédet mondana

Az első napon leállíttatta a belga rendőrség a Nemzeti Konzervativizmus Konferenciáját Brüsszelben. A helyi jelentések szerint a rendezvény folytatódik, de új vendégeket már nem engednek be. A hatóságok a délutánra meghirdetett ellentüntetésre hivatkozva akarják beszüntetni a konferenciát, amelyet korábban már két brüsszeli helyszín is elutasított.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.16. kedd, 18:00
Kaiser Ferenc
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×