INFORÁDIÓ 
2019. március 24. vasárnap
Gábor, Karina

szlovákia

magyar közösség pártja

menyhárt józsef

A szlovák ellenzékkel tárgyalt az MKP

A Magyar Közösség Pártjának kezdeményezésére találkoztak a jobboldali ellenzéki szlovák pártok vezetői és az MKP elnöksége, hogy egy jövőbeli esetleges együttműködésről tárgyaljanak. A magyar párt pozsonyi székházában megvalósult találkozón konkrétumok még nem hangzottak el, de abban mindnyájan megegyeztek, hogy az ilyen jellegű párbeszéd jó kiindulópont lehet a jövőre nézve.

Menyhárt József az MKP elnöke történelmi jelentőségűnek nevezte a találkozót. Kiemelte, nagy öröm számukra, hogy éppen egy parlamenten kívüli párt tudta egy asztalhoz ültetni az ellenzék tagjait, akik alternatívát jelenthetnek a bábkormánnyal szemben.

„Egy hasznos beszélgetés zajlott. Ez volt az első lépés, amelynek lehet folytatása. Úgy gondolom, hogy havonta vagy kéthavonta jó, ha nemcsak velünk, hanem egymással is leülnek a szlovákiai jobboldali pártok. Az irány teljesen egyértelmű. Az, ami jelenleg Szlovákiában zajlik, amikor is egy bábkormányt állítottak fel az előző kormány után, akkor ki kell mondani, hogy tényleg tisztességes Szlovákiát akarunk, tisztességes politikai képviseletet. Hogy erre van erő és akarat, azt is mutatta a mai találkozó” – tájékoztatott az MKP elnöke.

Az jobboldali szlovák pártok vezetői azt kimondták, hogy olyan potenciát látnak az MKP-ban, amellyel esetleg későbbiekben együtt tudnának működni. „Ha ezt nem látták volna, nem jöttek volna el. Hogy eljöttek, egyértelmű az jelzés az MKP irányába, hogy a felvidéki magyarságot ez a párt képviseli méltón, és hitellel. Egy olyan párbeszéd kezdődött, amely nemcsak minket biztat, hanem őket egyaránt, ennek folytatása kell, hogy legyen” – tette hozzá Menyhárt József.

A szlovák pártvezetők elmondták, ez még csak az első találkozó volt, szeretnék jobban megismerni partnereiket, s még korai a későbbi együttműködésről beszélni. Richard Sulík, a Szabadság és Szolidaritás elnöke azonban figyelmeztetett arra, hogy a kialakult politikai helyzetben nem valószínű a jelenlegi kormány 2020-ig tartó regnálása. „Ezért fontos, hogy olyan üzenetet juttassunk el a jobboldali választókhoz és a tisztességes emberekhez, hogy ha erre sor kerül, akkor lássák, együtt tudunk működni”– jegyezte meg Sulík.

Igor Matovič, az OĽaNO vezetője közölte, továbbra is fenntartja azt az ajánlatát, hogy az MKP-val koalícióra lépjen, vagy jelöltjeinek helyet adjon a választási listájukon, mivel a szlovákiai magyarok megérdemlik a parlamenti képviseletet. „Ilyen módon is üzenni kívánunk az embereknek, hogy ne féljenek. Van felelősségteljes alternatívája a Pellegrini-kormánynak. Nagyon jó programot tudunk nyújtani a következő választásokra, legyenek azok akár három hónap múlva, akár fél vagy egy év múlva, vagy 2020-ban” – fogalmazott Igor Matovič.

Kapcsolódó hang

A szlovák ellenzékkel tárgyalt az MKP
 


A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    Portfolio    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018