eur:
386.59
usd:
358.73
bux:
69206.47
2024. május 14. kedd Bonifác
A február 22-i veszprémi időközi országgyűlési képviselő-választásra a külképviseleteken leadott szavazatokat tartalmazó egyik urna a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) ülésén Budapesten 2015. február 25-én.
Nyitókép: Szigetváry Zsolt

Nem finomkodik a német sajtó a választási hajrában

A német média a magyarországi választás közeledtével számos cikket szentel a témának. Míg a két állami tévécsatorna ezúttal is inkább a Fidesz szempontjából hátrányos fejleményeknek szentel nagyobb teret, az RTL konszernhez tartozó N-TV kevésbé bíráló hangnemet üt meg Magyarországgal szemben.

A konzervatív körökhöz közelálló Die Welt című napilap budapesti tudósítója, Boris Kálnoky cikke elején megállapítja, hogy a választási kampányt a Fidesz vezeti, de

mégis van egy tényező, amely a pártot erősen aggasztja, és ez a szavazáson való részvétel aránya.

Mint a lap írja, kormánykörökben azt suttogják, hogy minden rendben lesz, ha a választóknak legfeljebb 60 százaléka járul az urnákhoz. Nagyjából ennyi volt 2014-ben is az arány, s akkor a Fidesz komoly győzelmet aratott.

A szociáldemokratákhoz húzó Süddeutsche Zeitung azt írja, hogy a választás előtt szinte ömlenek a korrupciós vádak Orbán Viktor miniszterelnök ellen. Ebben vezető szerep jut Orbán egykori barátjának, aki idővel megveszekedett ellensége lett. A lap szerint a nagy befolyással rendelkező Simicska Lajos vasárnap bebizonyíthatja, mire is képes, ugyanis szavahihetőségét erősíti, hogy egykor maga is tagja volt annak a hálózatnak, amelyet Orbán a maga és cinkostársai szégyenteljes meggazdagodására épített ki.

Az ugyancsak baloldali Die Zeit kommentárjának már címe is epésen cseng: Európának tovább négy éven át el kell viselnie Orbán Viktort. A lap nem kételkedik abban, hogy a választást a Fidesz, ha nem is annyira fölényesen, mint 2014-ben, de ezúttal is megnyeri, elsősorban azért, mert

az ellenzék igencsak gyenge, és erejét jobbára az egymás közti civakodásra összpontosítja.

A lap szerint a választás után Magyarország folytatni fogja az európai egyesülés menetének fékezését, amihez továbbra is partnereket keres, de ennél messzebb aligha fog merészkedni, mert érdekei az Európai Unióhoz kötik.

A balliberális körökhöz közelálló Frankfurter Rundschau kommentátora már nem olyan biztos a Fidesz választási győzelmében, és a hódmezővásárhelyi polgármesterrel érvel, akinek nem sok esélyt jósoltak a tisztség elnyerésére, mégis legyőzte ellenfelét. A lap felteszi a kérdést, hogy

mennyire győzi meg még mindig a választópolgárokat a március 15-én az iszlám bevándorlás veszélyét hangoztató állítás, hogy Magyarország a Nyugat védőbástyája.

A német nyelvterület alighanem legtekintélyesebb napilapja, a svájci Neue Zürcher Zeitung is a választási kilátásokat elemző kommentárjában Hódmezővásárhelyt említi, mint Orbán Viktort riogató szellemet, és úgy véli, hogy a Fidesz az elmúlt 8 évben sok komoly sikert tud felmutatni, ezért újraválasztása igencsak valószínű, de a közvélemény-kutatások a lakosság fokozódó elégedetlenségéről is tanúskodnak. Mindezt megtetézi a miniszterelnök körébe tartozó személyek arcátlan meggazdagodása. Márpedig – állapítja meg a lap – ez a tény a Fidesz leginkább sebezhető pontja, ami hosszútávon komolyan veszélyeztetheti uralmának fenntartását.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Kaiser Ferenc: hosszú háborút jelez az orosz védelmi miniszter lecserélése

Andrej Belouszov eddigi volt első miniszterelnök-helyettest javasolta az orosz védelmi tárca élére Vlagyimir Putyin elnök. Az InfoRádiónak nyilatkozó biztonság- és védelempolitikai szakértő szerint elfogyott a levegő Szergej Sojgu körül, az új miniszter személye pedig azt jelzi, hogy Oroszország hosszú háborúra készül.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.14. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×