eur:
396.49
usd:
371.16
bux:
71013.43
2024. június 26. szerda János, Pál
Csökkenhet Közép-Európa függősége az orosz gáztól

Csökkenhet Közép-Európa függősége az orosz gáztól

Az Európai Beruházási Bank 70 millió eurós hitelt nyújt a Szlovákia és Lengyelország közötti gázvezeték megépítésére. A gázvezeték feltehetően 2021-re készül el, ezután Közép-Európa kevésbé függene az orosz gáztól.

A szlovák Eustream gázszállító vállalat idén akarja megkezdeni a 164 kilométeres gázvezeték szlovákiai részének megépítését.

„A területrendezési terv már elkészült, most az építési engedély megszerzésének fázisában vagyunk, ajánlatokat teszünk a beszállítóknak, a munkálatok pedig valószínűleg az év második felében kezdődhetnek meg” – tájékoztatott Rastislav Ňukovič, az Eustream vezérigazgatója.

Szlovákia így akár már 2022-től gázhoz juthat a cseppfolyós földgázt továbbító, a Balti-tenger partján található lengyel gázterminálokból, amivel tovább csökkenhet az ország gázellátásának függősége az orosz Gazpromtól. A gázvezeték megépítésének összköltsége nagyjából 140 millió euró lesz. Az összeg felét, kölcsön formájában az Európai Beruházási Bank adja.

Vazil Hudák, a luxemburgi székhelyű európai pénzintézet alelnöke szerint a Szlovákia és Lengyelország közti gázvezeték megépítése stratégiai fontossággal bírna egész Európa számára. „Politikai, valamint biztonsági szempontból is fontos, mert biztonságosabbá válna a gáz szállítása az Európai Unión belül, elsősorban természetesen Szlovákiában és Lengyelországban. Van ennek egy nagyon erős kereskedelmi aspektusa is, hiszen a fokozott gázellátással csökkenhetne a gáz ára” – mondta Hudák.

A szlovák-lengyel összeköttetés projektje az észak-déli gázösszeköttetések elsőbbségi folyosójának része, amely összeköti a Balti-tengeri és Adriai-tengeri gázhálózatot és az LNG terminálokat, vagyis a cseppfolyós földgáz-terminálokat Közép-és Kelet-Európával.

Szakértők úgy vélik, hogy a szlovák-lengyel gázvezeték megépítésével csökkenhet az Oroszországtól való függés, ugyanakkor arra is figyelmeztetnek, hogy amennyiben a gázvezeték munkálatainak befejezése után a bevételek nem fedezik majd a költségeket, részben drágulhat a gázszállítás ára.

Kiss Balázs, Pozsony

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Már a negyeddöntőben egymást mészárolják a legnagyobb esélyesek
Horrorág az Eb-n

Már a negyeddöntőben egymást mészárolják a legnagyobb esélyesek

Ha nem az Európa-bajnokságon eddig látott teljesítményből, hanem az előzetes várakozásokból, sőt a keretek erősségéből, piaci értékéből indulunk ki, elképesztő erőkülönbség mutatkozik az úgynevezett felső és alsó ág között az egyenes kieséses szakasz kezdete előtt.

Elemzők az Arénában: a Tisza Párt megjelenésével izgalmas másfél év jön a politikában

Az európai parlamenti választás belpolitikai tanulságairól, a Magyar Péter-jelenség okairól és következményeiről és a főpolgármester-választás politikai utórezgéseiről is beszélt Böcskei Balázs, az IDEA Intézet stratégiai igazgatója és Mráz Ágoston Sámuel, a Nézőpont Intézet igazgatója az InfoRádió Aréna című műsorában.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×