eur:
393.83
usd:
367.77
bux:
0
2024. április 25. csütörtök Márk
Musk szuperakkuja ad áramot Ausztráliában

Musk szuperakkuja ad áramot Ausztráliában

A világ legnagyobb újratölthető elemtelepét állította üzembe a Tesla Ausztráliában. Az 100 megawattos „megatelep” a helyi elektromos hálózatnak szolgáltat áramot. Az megújuló forrásokból származó energiával feltöltött telepek részét képezhetik a fosszilis üzemanyagok kiiktatását célzó politikának.

Elon Musk, a Tesla ünnepelt vizionárius vezetője emlékezetes módon azt ígérte, hogy 100 nap alatt építi meg újratölthető és hálózatra kapcsolható telephelyét.

Az ígéretet be is tartotta.

A hatalmas lítium-ion „elem” segít a Dél-Ausztráliát sújtó áramhiány mérséklésében. A telep már a hivatalos átadás előtt szolgáltatott áramot a hálózatnak, mert a forró idő – és a tömegesen bekapcsolt klímaberendezések – miatt megugrott az áramfogyasztás.

Jay Weaterhill, Dél-Ausztrália szövetségi állam miniszterelnöke azt mondta: a technikai újítás megvédi az államot attól, amit tavaly történt, amikor az egész államban áramszünet állt be.

Musk azt állítja, hogy

lítium-ion telepe háromszor erősebb, mint a világ legnagyobb eleme.

Az általa vezetett Tesla nemrég mutatta be a cég elektromos kamionját, a bírálók szerint azonban a gazdaságos működtetéshez jóval kisebb akkumulátort kell építeni. Kihívás továbbá, hogy gyorsan tölthető, biztonságos és nagy távolságok megtételére alkalmas legyen az eszköz – a töltőhálózat létrehozásáról nem is szólva.

Az ausztráliai megaakkumulátor ötlete Musk egy twitteres beszélgetéséből származik. Amikor megkérdezték tőle, hogy komolyan segíteni akar-e a szövetségi államnak, azt mondta igen, és ha nem építi meg 100 napon belül az elemet, akkor Dél-Ausztrália ingyen kapja meg azt.

A helyi hatóságok szeptember 30-án hagyták jóvá a tervet, és ekkor indult a visszaszámlálás. A Tesla 60 nap alatt hozta létre az akkumulátort.

A megaelemet Adelaide várostól 200 kilométerre északra állították fel, Jamestown mellett, és egy francia energiacég helyi szélerőművére kapcsolták rá. Teljes feltöltése után a telephely 30 ezer otthonnak tud áramot szolgáltatni, egy órán át.

Kutatók megjegyzik: az efféle akkumulátorok nagyon fontosak ahhoz, hogy megújuló forrásokból tudjanak energiát szolgáltatni az elektromos hálózatnak.

Mivel a szél nem mindig fúj és a nap nem mindig süt, az efféle erőművek nem tudnak folyamatosan és stabil módon áramot szolgáltatni – szemben a fosszilis fűtőanyagot használó gáz- szén- és egyéb erőművekkel.

Utóbbiakat gyorsan fel is lehet pörgetni, amikor megnövekszik a hálózat terhelése – például egy forró nyári napon. A megaakkumulátor most már azt jelenti, hogy a megújuló források is kiszámítható módon alkalmazhatók a hálózat fenntartására.

Mindeközben tudósok az elemek következő generációját építik: a túlmelegedő és így veszélyes, folyékony lítium-ion komponens helyett a szilárd lítium-ion vagy akár a lítium-levegő technológiára épülő elemek remények szerint biztonságosabbak, nagyobb kapacitásúak és gyorsabban tölthetők lesznek – lehetővé téve az elektromos autók jobb elterjedését.

Címlapról ajánljuk

Annyi Szoboszlai Dominik álmainak

Az Everton hazai pályán 2-0-ra verte városi riválisát, a Szoboszlai Dominikkel felálló Liverpool FC-t az angol labdarúgó-bajnokság 29. fordulójából szerdára halasztott mérkőzésen.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×