eur:
394.25
usd:
365.1
bux:
65463.87
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Brutális jövővel fenyegeti Észak-Korea az amerikai városokat

Brutális jövővel fenyegeti Észak-Korea az amerikai városokat

„Majd elintézzük” – így kommentálta Donald Trump az újabb észak-koreai rakétatesztet, és azt, hogy Phenjan közölte, immár bármely amerikai várost meg tudja támadni.

Az aktuális észak-koreai interkontinentális rakétakilövést szokásos módon, az észak-koreai állami tévé diadalittas hangneméről ismert bemondónője, Csun-hi Ri adta a nemzet tudtára.

A hírről ugyanakkor az adást megszakítva, rendkívüli tudósításban számoltak be. Eszerint a Hvaszong-15 interkontinentális ballisztikus rakéta az eddigi tesztek során a leghosszabb utat tette meg, majd a japán felségvizeken kívül, de az ország „exkluzív gazdasági övezetében” az óceánba csapódott.

A hivatalos közlemény szerint a Hvaszong 10-szer magasabban repült, mint a Nemzetközi Űrállomás és 950 kilométert tett meg 53 perc alatt.

Phenjan azt is állította, hogy

az új rakéta „szupernehéz” robbanófejet tud eljuttatni bármely amerikai célpontba”,

és hogy az megvédi az országot az „amerikai imperialisták” zsarolásától.

Trump amerikai elnök minderre csak annyit mondott televíziós üzenetében, hogy „kezeljük ezt a helyzetet, majd elintézzük”.

A folytatódó kardcsörtetés nyomán hónapok óta feszült a már mindenféle szankcióval sújtott Észak-Korea és az Egyesült Államok viszonya. Phenjan diplomáciai elismerést és valamiféle segélyt akar – a múltban az utóbbit meg is kapta, de a helyzet rendre elmérgesedett és a diktatúra felújította nukleáris és rakétatesztjeit.

Miközben szakértők arról beszéltek, hogy a rezsim még távol áll attól, hogy célba tudjon juttatni egy atomtöltetet, James Mattis amerikai védelmi miniszter azzal próbált nemzetközi támogatást szerezni, hogy közölte: Phenjan olyan rakétákat akar építeni, amelyekkel a világ bármely részét fenyegetheti.

A nukleáris fenyegetést különösen nehezen élik meg a sztálinista országgal szomszédos Dél-Koreában. „Meg kell akadályozni, hogy Észak-Korea elszámolja magát és bennünket fenyegessen atomfegyverrel vagy hogy az Egyesült Államok eljátsszon a megelőző csapás gondolatával” – mondta Mun Dzse-in dél-koreai elnök.

Kína veszélyes fejleménynek, míg Japán olyan

„erőszakos tettnek” nevezte a rakétatesztet, amit „nem lehet eltűrni”.

Az északiak hetekkel azután hajtották végre a tesztet, hogy Donald Trump a „terrorizmust támogató országok” listájára tette Észak-Koreát.

Kérdés, hogy mit tud tenni a külvilág, és hogy a szokásos elítélő nyilatkozatokon kívül fellépnek-e bármilyen módon Phenjan ellen.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
Jó sztorik a magyar tőzsdén

Jó sztorik a magyar tőzsdén

Reggel Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés, ezt követően Európában és Amerikában is óvatos emelkedést láthatunk a tőzsdéken. A magyar piacon különösen jó ma a hangulat, izgalmas befektetési sztorikban nincs hiány: jelentős pluszban áll a Waberer's részvénye, miután kiderült, hogy a társaság sikeresen lezárta a szerb disztribúciós piac meghatározó szereplőjének, az MD International többségi részesedésének felvásárlását. Ezen felül magas forgalom mellett emelkedik a PannErgy részvénye is, miután rekord évről tudott beszámolni a társaság bevétel és profit szinten is. Délután pedig az Alteo is bejelentette, hogy az egy részvényre jutó 200 forintos alap osztalék mellett 200 forintos rendkívüli osztalékot javasol részvényenként. Ami a gazdasági eseményeket illeti, ma az USA-ban a lakáspiaci adatok mellett az 5 éves inflációs várakozásokat is közzéteszik. Legutóbb növekedtek a várakozások, ami semmiképp nem jó hír a Fed számára.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×