eur:
392.28
usd:
366.89
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin
Mégsem kiáltják ki a katalán függetlenséget?

Mégsem kiáltják ki a katalán függetlenséget?

A szeparatista katalán kormányt gondolkodásra késztette, hogy sok bank Spanyolország más vidékeire költözne át és az is, hogy több százezer katalán tüntetett a tervezett elszakadás ellen.

Egyre több jel mutat arra, hogy a Spanyolországtól való függetlenségért kampányoló katalán kormányzat mégsem mondja ki a tartomány függetlenségét.

Várakozások szerint Carles Puidgemont, a regionális autonómia vezetője az autonóm terület parlamentjének keddi ülése után jelentette be volna a lépést.

A BBC szerint pártja több tagja azt mondja: szimbolikus bejelentést tesz majd: ahelyett, hogy deklarálná a függetlenséget,

maximum annyit mond, hogy milyen út vezethet el a teljes függetlenségig.

A spanyol központi kormány által nem elismert hónap eleji népszavazáson a katalán választók valamivel több mint egyharmada voksolt az elszakadásra, miközben figyelemre méltó volt, hogy mennyien maradtak távol.

A hétvégén ez a magát „csendes tömegnek” nevező réteg végre hallatta a hangját: Barcelona utcáin legkevesebb 300 ezren tüntettek azért, hogy Katalónia maradjon Spanyolország része.

Mindez csak fokozta a katalán kormányzatra nehezedő nyomást. A hétvégén újabb nagybank, a katalán Caixabank közölte, hogy egy másik régióba telepíti központját. Hasonló bejelentést tett a Gas Natural energiacég.

Tudósítók megjegyzik: a lépés nem jelenti a dolgozók és a javak áttelepítését, viszont a telephelyváltás nyomán a cégek máshol fizetnének adót.

Az adókérdés pedig kulcsfontosságú a katalánok számára: a gazdag és a spanyol nemzeti össztermékhez a többi régióhoz képest nagyságrendekkel többet adó tartományban a szeparatizmust épp az tüzelte, hogy a katalánok jóval többet adnak a közösbe, mint amennyit Madridtól visszakapnak.

Közben az ikonikus spanyol pezsgő, a Cava gyártójának elnöke is azt mondta: javasolja az igazgatótanácsnak hogy költözzenek el.

„Ha az egyoldalúan kikiáltott függetlenség felé haladunk, akkor sok cég hagyja majd el Katalóniát és ez ártani fog a tartománynak” – mondta a Freixenet főnöke, José Luis Bonet.

A kompromisszum készség jele lehet, hogy a katalán kormányzat gazdasági minisztere, Santi Vila azt mondta: „tűzszünetre van szükség” a katalán és a központi spanyol vezetés között és a függetlenség híveinek türelmesnek kell lenniük.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×