eur:
393.54
usd:
367.98
bux:
66314.42
2024. április 25. csütörtök Márk
Lesz pénz az élelmiszerbotrány kivizsgálására

Lesz pénz az élelmiszerbotrány kivizsgálására

Az élelmiszerek minőségi tesztelésére fordítható anyagi támogatásért folyamodhatnak az Európai Bizottsághoz azok az uniós tagállamok, amelyek az élelmiszerek kettős minőségére gyanakszanak – közölte a csehországi Jihlavában Věra Jourová, az Európai Bizottság fogyasztóvédelemért felelős biztosa.

A cseh parlamenti alsóház mezőgazdasági bizottságának ülésén Věra Jourová közölte: az élelmiszerek minőségének vizsgálatára a bizottság egymillió eurót különít el az idei költségvetésből. További egymillió eurót pedig a tesztelési módszerek kidolgozására fordítanak.

„A jogi álláspontunk az, hogy tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatról van szó.

Megvannak az eszközeink arra, hogy ezt kiiktassuk” – szögezte le a cseh uniós biztos. Úgy vélte, hogy a probléma orvoslásának leggyorsabb útját a hatályos európai jogvédelmi törvények szigorítása hozhatja.

A szlovák és a cseh illetékes minisztériumok az egész Európai Unióra érvényes új szabályokat részesítenék előnyben. Felhívják a figyelmet arra, hogy az ellenőrző hivataloknak egyelőre nincs joguk megbüntetni a külföldi cégeket azért, ha kettős minőségű élelmiszert forgalmaznak. Jean-Claude Juncker bizottsági elnök korábban úgy fogalmazott, mindent elkövet annak érdekében, hogy mielőbb megoldást találjanak erre a problémára, új, uniós érvényű törvényt viszont emiatt nem fognak létrehozni.

Věra Jourová arra számít, hogy az újabb tesztelések több tucatnyi terméknél mutatnak majd ki eltéréseket a minőséget és az összetételt tekintve, amelyek alapján azután eljárást kell kezdeményezni a gyártókkal, esetleg a forgalmazókkal szemben. A biztos hangsúlyozta: az illetékes nemzeti szerveknek önállóan kell meghatározniuk, hogyan érik el azt, hogy a vitatott termék eltűnjön a piacról vagy javuljon annak minősége. A szlovák földművelésügyi minisztérium szeptemberben tájékoztató honlapot indít, ahol megtalálhatók lesznek a kettős minőségben forgalmazott áruk.

Pozsony októberben készül egy nagy konferencia megszervezésére, amelynek témáját az élelmiszerek felülvizsgálata adja.

Az előzetes egyeztetések alapján nyolc országban indulhat el a tesztelés.

Jean-Claude Juncker szerdai évértékelő beszédében az Európai Parlamentben azt mondta, hogy az élelmiszerek kettős minőségének gyakorlata elfogadhatatlan.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Inkább többre lesz szükség, mint kevesebbre – a heti munkaidő növelését sürgetik Ausztriában

Inkább többre lesz szükség, mint kevesebbre – a heti munkaidő növelését sürgetik Ausztriában

Miközben több más európai ország mellett Ausztriában is vita folyik a munkaidő csökkentéséről, a gazdaság minden területéről mintegy ötezer szereplőt képviselő ipari testület (IV) indítványozta, hogy a csökkentés helyett inkább növeljék a heti munkaidőt 41 órára. A javaslatot felkarolta a kormány egyik legtekintélyesebb minisztere, a szakszervezek azonban tiltakoztak.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Valóra vált Moszkva rémálma, újra megindultak a csúcsfegyverek Ukrajnába - Háborús híreink csütörtökön

Valóra vált Moszkva rémálma, újra megindultak a csúcsfegyverek Ukrajnába - Háborús híreink csütörtökön

Mostanra biztossá vált, hogy az Egyesült Államok a hivatalos fegyverszállítmányok megindulása előtt adott Ukrajnának az ATACMS közepes hatótávolságú ballisztikus rakétákból, az Egyesült Királyság pedig Paveway IV-es "okosbombákat" fog adni Kijevnek. Az orosz csapatok előretörése mindeközben rendületlenül tart, több falut is elfoglaltak egyetlen nap leforgása alatt. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×