eur:
393.09
usd:
367.14
bux:
65939.26
2024. április 24. szerda György
Szankciókkal büntetett politikus lesz Moszkva új amerikai nagykövete

Szankciókkal büntetett politikus lesz Moszkva új amerikai nagykövete

A nyugat iránt különösen kritikus és az ukrajnai háború miatt büntetőintézkedésekkel sújtott politikust nevezett ki Vlagyimir Putyin orosz elnök új washingtoni nagykövetnek. Anatolij Antonov eddig külügyminiszter-helyettesként dolgozott. A lépést külföldön “provokatívnak” tartják.

A 62 éves Anatolij Antonov közel negyven éve karrierdiplomata, és egy sor külügyminisztert kiszolgált már helyettesként vagy más pozícióban. Volt már védelmi államtitkár is.

A washingtoni poszton azt a Szergej Kiszljakot váltja, aki Donald Trump amerikai elnök ellenfelei szerint fontos szerepet játszott abban, ahogy Moszkva állítólagosan beavatkozott a tavalyi amerikai elnökválasztási kampányba. Ő volt az, aki sok amerikai számára felháborító módon találkozott a Trump-csapat egyes tagjaival, és emiatt kellett gyorsan távoznia az elnök frissen kinevezett nemzetbiztonsági tanácsadójának is.

A joviális és atomfizikusból diplomatává lett Kiszljak helyett az amerikaiak most valaki olyat kapnak, aki nem habozik, amikor a nyugati irányvonal bírálatáról van szó. Orosz oldalról is „nyers és kemény tárgyalónak”, sőt „bullterriernek” írták le. 

„Antonov olyan, mint egy háborús idők-beli consigliere”

– mondta róla Jevgenyij Buzsinszkij tábornok. 

Az oroszok a kétoldalú viszony javulására számítottak Trump alatt, de ahogy Alekszander Golc védelmi elemző fogalmazott, azok mostanra „nulla fok alá jutottak”.

Antonovot nyugati szankciók sújtják a kelet-ukrajnai konfliktusban játszott állítólagos szerepe miatt, és ő volt az, aki 2014 óta gyakran prezentálta a Kreml véleményét a témában.

Mint hangsúlyozta, „bizalom nélkül nehéz lesz megjavítani a nemzetközi biztonsági rendszert, amelyet komolyan aláásott az Egyesült Államok és szövetségesei politikája.”

Az ukrán konfliktus kapcsán pedig azt mondta, hogy az oroszokat „agresszív szörnyetegnek és háborús uszítónak próbálják beállítani”.

Annak ellenére, hogy az országban már jelentősen megerősödött az a vélekedés, amely nyugatra tekint és elkezdte felszámolni a közös kulturális kapcsolatokat, Antonov úgy véli, hogy mivel a két ország szomszéd, „nehéz lesz elképzelni, hogy egymás nélkül éljünk”.

Mindeközben a moszkvai amerikai követség közölte, hogy drasztikusan csökkentik az orosz állampolgárok számára kiadott turista-, diák-, és egyéb, nem munkavállalási vízumok számát. A lépést azzal indokolták, hogy az amerikai szankciókra válaszul Putyin orosz elnök többszáz amerikai diplomata kiutasítását rendelte el és így „nem lesz elég ember a vízumügyek intézésére”.

Címlapról ajánljuk

Závecz: a Fidesz és még öt erő szerezhet EP-mandátumot

Tovább csökkent a Fidesz támogatottsága, de április első felében még így is a választók negyede mellette volt; Magyar Péter pártjának EP-listája a harmadik helyen áll – derül ki a Závecz Research Intézet friss méréséből. A részletekről az InfoRádió Závecz Tibort kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×