eur:
395.75
usd:
372
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

A kisebbségek védelméért gyűjtenek aláírásokat Szlovákiában is

Szlovákiában is megkezdték az aláírásgyűjtést az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniója (FUEN) által jegyzett Minority SafePack kisebbségvédelmi európai polgári kezdeményezéshez. Legalább 7500 aláírást kell összegyűjteni.

A Nemzeti Kisebbségek Föderatív Uniója májusban indította el az összeurópai akciót, márciusig hét országból egymillió aláírást kell összegyűjteni. Berényi József, a Magyar Közösség Pártja Nagyszombat megyei alelnöke bízik abban, hogy a szám a több tízezres nagyságot is eléri Szlovákiában. „Az aláírásgyűjtés célja az, hogy az Európai Unión belül szülessen meg egy olyan jogszabály, amely a nemzeti közösségeket védi, mert ilyen még nincs. Kérjük az Európai Uniót, fogadjon el jogszabályt a kisebbségi nyelvek, a kultúránk védelméről, az intézményeink fenntartásáról, a közéletbe való bevonásunkról. Ha összejött az egymillió aláírás, akkor azt az Európai Bizottság elé terjesztik a FUEN megbízottjai, és ez alapján a bizottságnak egy jogalkotási folyamatot kell elkezdenie” – tájékoztatott Berényi József.

Az unió jogi normái kötelező érvényűek a tagországok számára. Berényi elmondta, ha megszületne egy jogi norma a nyelvhasználat területén, és valaki úgy érezné, ez a norma nem érvényesül Szlovákiában, és ezt jelezné az Európai Bizottságnak, a testület kötelezettségszegési eljárást indíthat a tagország ellen, amely pénzbüntetést kaphat.

Az unió tagországaiban együttvéve csaknem 60 milliót tesz ki az őshonos kisebbségek tagjainak száma.

A kezdeményezés bejegyzését korábban elutasította az Európai Bizottság, de ezt a határozatát a kezdeményezők megtámadták az EU luxemburgi székhelyű bíróságán, és pert nyertek. Ezt követően idén márciusban az EB megállapodott a kezdeményezőkkel a javaslatcsomag részleges bejegyzéséről. Amennyiben a polgári kezdeményezés sikeres lesz, a brüsszeli bizottságnak véleményt kell nyilvánítania arról, hogy milyen irányban folytatja a kezdeményezésben indítványozott jogok megformálását.

Az aláírásgyűjtés több érintett országban már hamarabb megkezdődött, Szlovákiában azért csak most indulhatott el, mert a belügyi tárcával előbb tisztázni kellett, hogy milyen nyelven lehet elkészíttetni az íveket. Ennek végeredménye az lett, hogy kétfajta ív készült, szlovák nyelvű, illetve olyan, amelyen magyar és szlovák nyelvű szöveg is van. Európa-szerte kampányokkal népszerűsítik az akciót. Dunaszerdahelyen, ahol az aláírásgyűjtés elkezdődött, polgármesterek, művészek, közéleti személyiségek írták alá az íveket.

Címlapról ajánljuk

Újabb részletek az idősek jogosítványáról

A Közlekedési Alkalmassági és Vizsgaközpont (KAV) tájékoztatása szerint 2021-ben 93 680 fő tett sikeres B kategóriás vizsgát, 2022-ben pedig 99 174-en, közöttük igen magas korú jelentkezők is.
VIDEÓ
Az inflációs fordulat egyik legnagyobb elszenvedője nem kapja meg a mentőövet

Az inflációs fordulat egyik legnagyobb elszenvedője nem kapja meg a mentőövet

Nemcsak a forint szenvedte meg az amerikai inflációs kilátások változását, a korábban globális menedékdevizának számító japán jen 34 éves mélypontra gyengült a dollárral szemben. A gyengülés nem belföldi tényezőknek köszönhető, de ez nem jelenti azt, hogy a japán jegybank jövő heti kamatdöntő ülésen ne tudna tenni a jen védelmében. Csakhogy a Bank of Japan most mással van elfoglalva: azzal, hogy kirángassa az országot az őket évtizedek óta sújtó stagnálásból.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×