eur:
389.24
usd:
362.18
bux:
68560.82
2024. május 8. szerda Mihály
Nem elég gyors a migránsok távozása Németországból

Nem elég gyors a migránsok távozása Németországból

Németországban egyre nő azoknak a száma, akik nem kaptak menedékjogot és fellebbezési kérelmüket is elutasították a hatóságok. Ez fordított arányban áll azok számával, akik valóban távoznak, holott a kancellár több beszédében is nemzeti erőfeszítést emlegetett a jogtalanul német földön tartózkodók kitoloncolásával kapcsolatban. Az anyagi ösztönzés alapján távozók csoportja is egyre zsugorodik.

Ez év folyamán már közel negyedmillióra emelkedett azoknak a migránsoknak a száma, akiket a német hatóságok az ország elhagyására szólítottak fel. Mégis a múlt hónap végéig összesen 12.500-an távoztak Németországból, holott a kancellár az elutasított menedékkérők kitoloncolásának felgyorsítására ismételten nemzeti erőfeszítést sürgetett.

Tény azonban az is, hogy polgárjogi csoportok a repülőterek közelében nem egyszer akadályozni igyekeztek afgánok rendőri kísérettel történő hazajuttatását. Ugyanígy csökkent azoknak a száma is, akik pénzügyi segély elfogadásával, önként hagyták el Németországot.

Markus Ulbig, Szászország tartományi belügyminisztere a tévének adott nyilatkozatában az eddig érvényes intézkedések további szigorítását szorgalmazta és példaként a távozásra felszólított migránsok anyagi támogatásának lefaragását említette.

Beszélt azonban arról is, hogy a kitoloncolás nem csupán a migránsoktól függ, hanem szülőhazájuktól is, mert sok esetben ezek az országok elzárkóznak elmenekült állampolgáraik visszafogadásától.

Markus Ulbig ezen a téren sikeresnek nevezte a balkáni országokkal folytatott tárgyalásokat, csakúgy, mint a Marokkóval történt megállapodást. Az Európai Stabilitási Kezdeményezés nevű elemzőközpont vezetője ezzel kapcsolatban utalt arra is, hogy nemcsak a berlini kormány képtelen az elutasított menedékkérők nagyszabású hazajuttatására, hanem Párizs, Róma sőt Stockholm is hasonló problémákkal küzd.

Gerald Knaus rámutatott arra is, hogy a Földközi Tengeren át a legtöbben Nigériából érkeznek Olaszországba, azonban Nigéria egyszerűen megtagadja állampolgárainak visszafogadását. 

Címlapról ajánljuk
Már palesztinbarát sátortábor van Bécs leghíresebb egyetemén is

Már palesztinbarát sátortábor van Bécs leghíresebb egyetemén is

Aktivisták palesztinbarát tiltakozó tábort létesítettek Európa egyik legrégebbi egyetemének udvarán. A mintát az amerikai egyetemek tiltakozói jelentették. A rendőrség kivonult a helyszínre, de nem tiltotta be a tüntetést. A hasonló megmozdulások számos ország egyetemein immár szinte mindennapossá váltak.

Érkezik a kínai elnök, szerdától óriási lezárások jönnek a fővárosban – itt vannak a részletek

Mutatjuk, melyik fővárosi útvonalakon mikor kell jelentős korlátozásra számítani.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×