eur:
393.47
usd:
366.89
bux:
0
2024. április 25. csütörtök Márk
Trump és Putyin titokban is találkozott

Trump és Putyin "titokban" is találkozott

Egy második, sokáig nem említett találkozót is tartott a hamburgi G20-as csúcson Donald Trump amerikai és Vlagyimir Putyin orosz elnök. A beszélgetést hivatalosan nem rögzítették az amerikai protokollban és visszatetszést keltett, hogy a két elnökön kívül csak Putyin tolmácsa volt jelen.

Annyi bizonyos, valóban kétszer találkozott egymással Hamburgban Vlagyimir Putyin és Donald Trump.

Ami nem bizonyos: hogy valaha is megtudunk többet arról, miről beszéltek. A két elnökön kívül ugyanis csak Putyin hivatalos tolmácsa volt jelen, ő pedig hiába szivárogtatna, világos lenne, ki a forrás.

Amerikai demokrata körökben még el sem ült a felháborodás amiatt, hogy Trump fia egy orosz ügyvéden keresztül a demokrata választási ellenfelet, Hillary Clintont kompromittáló anyagok megszerzését fontolgatta, máris itt az újabb muníció Trump ellen.

Az a tény, hogy a második Trump-Putyin találkozót valamiért nem rögzítették az amerikai kormánydokumentumok listáján, újabb felzúdulást keltett. A Fehér Ház kedden elismerte az egyórásnak mondott találkozó tényét. A helyszín G20-as csúcson jelen lévő nemzetközi vezetők vacsorája, illetve az annak otthont adó hangversenyterem volt.

Trump és Putyin első, két órán át tartó találkozóján az amerikai elnök kérdőre vonta orosz partnerét: beavatkoztak-e az amerikai elnökválasztásokba. Putyin erre nemet mondott és a két elnök megegyezett, hogy más témára térnek át.

A második amerikai-orosz elnöki találkozót több jelenlévő megrökönyödve fogadta.

„Szinte minden vacsoravendég furcsállta a dolgot, különösen azt, hogy az amerikai elnök azt mutatta, hogy jobb a kapcsolata Putyin elnökkel, mint bármelyikünkkel. Az is lehet, hogy azt akarta kimutatni, hogy nem érdekli, mint gondolnak róla” – mondta Ian Bremmer, az Eurázsia Csoport nevű New York-i kutató és tanácsadó intézet elnöke.

Szemtanúk szerint Trump a közös vacsora közepén átsétált Putyinhoz, aki felesége, Melania mellett ült. A Fehér Ház hivatalosan „rutin és rövid” találkozónak nevezte a történteket. A hivatalos tolmács hiányát azzal magyarázták, hogy Trumpot egy oroszul nem beszélő japán tolmács kísérte.

Miközben a Trump-kormányzat javítani próbálja kapcsolatát Oroszországgal, nagy nyomás nehezedik rá a Moszkvával való összejátszás vádja nyomán indult nyomozások miatt.

Címlapról ajánljuk
Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Recep Tayyip Erdogan pártjának veresége a helyhatósági választásokon elsősorban a rossz török gazdasági helyzet következménye – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukács Intézetének tudományos munkatársa. Pénzváltó Nikolett arról is beszélt, hogy az ellenzék jelentős visszaigazolást kapott arra, hogy lehet esélye a győzelemre a következő államfőválasztáson.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×