eur:
393.84
usd:
367.81
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Gyorsan kilépett az ajtón a brit Brexit-miniszter

Gyorsan kilépett az ajtón a brit Brexit-miniszter

Brüsszelben csodálkozva fogadták a Nagy-Britanniával megindult Brexit-tárgyalások első napját. David Davis, a brit kabinet kilépésügyi minisztere ugyanis nem sok időt töltött az uniós központban.

A brit euroszkeptikusok nagy örömére, hétfőn végre megkezdődtek a szigetország Európai Unióból való kilépéséről szóló Brexit-tárgyalások. Aztán véget is ért az első forduló...

mindössze egy óra múlva.

Az első „lényegi” tárgyalási napnak beharangozott hétfői eseményt David Davis brit kilépésügyi miniszter azzal zárta, hogy

gyorsan kilépett... az ajtón.

A brit kormány szerint a miniszter eredetileg sem akarta hosszúra fogni az unió főtárgyalójával, Michel Barnier-vel indult első tárgyalási napot, Brüsszelben azonban némi megrökönyödéssel fogadták, hogy gyorsan távozott és néhány órával később már a londoni parlamentben a kormánnyal együtt szavazta le azt a javaslatot, amely több időt adott volna a nem kormánytag és nem árnyékkormánytag képviselők javaslatainak megvitatására.

Theresa May brit miniszterelnök kormánya mindössze néhány extra szavazattal tudja kordában tartani az ellenzéket, így minden bizonnyal Davis miniszterre is szükség volt a parlamentben.

Tudósítók megjegyzik, hogy gyors brüsszeli távozása előtt felszólította a tárgyalódelegációkat, hogy

„térjenek a lényegre”.

A Munkáspárti ellenzék szerint mindez egyrészt a brit kormány gyengeségét mutatja, másrészt azt, hogy még mindig nincs kiforrott Brexit-stratégiája.

„Friss hozzáállás kell és valódi tárgyalási eredmények. Meg kell oldani az állampolgárok jogainak ügyét, ezt túl sokáig halogatták” – mondta Keir Starmer, a Munkáspárti árnyékkormány brexitügyi minisztere.

Nagy-Britanniában a legnagyobb ellenzéki erő, a Munkáspárt is a Brexit levezénylése mellett kötelezte el magát, bár a tavalyi kampányban nem támogatta a kilépést.

Közben a 98 fős tárgyalódelegációt vezető Davis távozásáról egy brit kormányszóvivő azt mondta, hogy távozását előre megtervezték és annak nem volt köze a londoni parlamenti szavazáshoz. „Más nemzetközi tárgyalásokhoz hasonlóan ez is szakértői szinten folytatódik” - mondta a szóvivő.

Tudósítók siettek megjegyezni, hogy a két főképviselő tárgyalóasztalnál készült képén remekül érzékelhető volt a kontraszt: Barnier és emberei vastag paksamétákkal érkeztek, míg Davis előtt egyetlen papírlap sem volt az asztalon. Brit képviselők válasza erre az volt, hogy a miniszter még „nem vette elő” a saját dokumentumait.

A tárgyalások előtt már szópárbaj alakult ki London költségvetési kötelezettségeiről. Ezt egyes konzervatív képviselők és médiumok úgy állítják be, mintha büntetést kellene fizetnie a szigetországnak a válásért. Az uniós és brit állampolgárok jogainak kérdése mellett gyors rendezést igénylő pont a jelenleg belső uniós, ír-brit határ kérdése.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×