INFORÁDIÓ 

2018. március 19. hétfő
Bánk, József

Megy az egymásra mutogatás Hamburg után: ki a felelős a zavargásokért?

Infostart / InfoRádió
A G-20 csúcsértekezlete alatt kirobbant zavargásokért a kereszténypártok több vezetője Hamburg szociáldemokrata polgármesterét hibáztatja, míg a szintén szociáldemokrata külügyminiszter a kancellárt tette felelőssé a történtekért. Az igazságügyminiszter eközben az uniós tagországoktól kért segítséget az európai zavargás-turizmus megfékezéséhez.

Hamburgban folytatódik a G-20 csúcsértekezlete alatt kirobbant zavargások pusztításainak felmérése és a károk kijavítása.

Miközben a kereszténypártok több vezetője Hamburg szociáldemokrata polgármesterét hibáztatja, azt állítva, hogy félvállról vette a mindenre elszánt tüntetők fenyegetését, a szintén szociáldemokrata külügyminiszter már a kancellárt tette felelőssé a történtekért. Az ő javaslatára rendezték Hamburgban a csúcskonferenciát, mert - úgymond – így kívánt további babérokat szerezni az őszi választások előtt.

Az igazságügyminiszter pedig az Európai Unió tagállamaihoz fordult segítségért a zavargások résztvevőinek felkutatásához és felelősségre vonásukhoz.

Heiko Maas levélben kérte uniós kollégáit, hogy elsőbbséggel kezeljék a német jogsegélykérelmet és tegyenek meg mindent a Berlinből származó elfogatási parancsok mielöbbi végrehajtására.

Az igazságügyminiszter szerint a Hamburgban kirobbant súlyos

zavargásokban - a németek mellett - legalább 13 országból érkezett szélsőbaloldali beállítottságú, mindenre elszánt személy vett részt.

Heiko Maas utalt arra is, hogy a tettesek felelősségre vonása érdekében fontos szerepet játszik a kilengések során készült fényképek és videofelvételek kiértékelésében az uniós partnerek igazságügyi szerveinek az együttműködése.

A miniszter kérése kapcsolatban áll azzal a javaslattal, hogy

európai szinten állítsanak össze egy adattárat a szélsőbaloldali erőszak elkövetőiről.

Határokon átívelő szervezkedésüket jórészt az internet útján hangolják össze, ezért nemzetközi összefogásra van szükség újabb akcióik meghiúsítására.

Így megelőzhető lenne a hamburgihoz hasonló pusztítás, amelynek során több mint 500 német rendőr is részben súlyos sérüléseket szenvedett és eleve

megakadályozhatnák az úgynevezett európai zavargás-turizmust.

A berlini törvényhozás belügyi bizottságának elnöke bírálattal illette a német politikai vezetést is, amely szerinte túlságosan elnéző volt a szélsőbaloldallal szemben.

Ansgar Havelin szerint nem illett egyesek világképébe, hogy a szélsőbaloldal is semmibe veszi a demokrácia alapelveit és a legdurvább erőszaktól sem riad vissza.


A címlapról ajánljuk