eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

Rózsás jövő előtt állnak a szlovákok

Jókora izmosodást jósol Szlovákia gazdaságának a pozsonyi pénzügyminisztérium friss makrogazdasági prognózisa. Idén 3,3, jövőre 4,2, 2019-ben már 4,4 százalékos lesz a gazdasági növekedés.

Peter Kažimír szlovák pénzügyminiszter szerint ezzel

a Visegrádi 4-ek tagországai közül Szlovákia teljesít majd a legjobban.

Elmondása szerint mindez az autóiparnak, azon belül is a jövő év végén beruházásával elkészülő Jaguar Land Rovernek, illetve a 2018-ban gyártási kapacitásait ismét növelő Volkswagennek köszönhető.

A pénzügyminiszter szerint

az egészséges növekedés legfőbb oka a háztartások egyre növekvő fogyasztása.

A szaktárca 5 százalékos béremelkedést, rekord-alacsony munkanélküliséget és 40 ezer új munkahely létrejöttét vetíti előre, miközben számításai szerint három éven belül az infláció mértéke is eléri majd a mintegy 2 százalékot.

Juraj Valachy, a Tatra Bank elemzője szerint az 5 százalékos béremelkedés reális lehet.

 „A munkaerőpiaci helyzet valóban azoknak kedvez, akik magasabb bért követelnek maguknak. Egyrészt gazdasági növekedésnek lehetünk szemtanúi, azaz nő a munkaerő iránti kereslet, másrészt azt láthatjuk, hogy a munkaerő-kínálat alacsony, amely az idő előrehaladtával és a társadalom elöregedése folytán még tovább mélyül majd, vagyis a munkavállalók bérviszonyai tekintetében valóban lényeges javulást figyelhetünk meg” – jelentette ki a banki elemző.

 Juraj Valachy ugyanakkor arra figyelmeztet, hogy a gépjárműipar generálta növekedés csupán időleges, fenntartásához pedig reformok, így például a külföldi munkaerő rugalmas behozatala szükséges.

Ezt a véleményt osztja Eduard Heger, az ellenzéki OĽaNO képviselője is, aki a leszakadt régiókban élők munkalehetőség céljából történő országon belüli költözését ösztönözné, hogy azok bátrabban kerekedjenek fel a nagyobb álláskínálattal bíró nyugati országrészbe.

 Peter Kažimír pénzügyminiszter szerint a szlovák gazdaságnak elsősorban a Nagy-Britannia európai uniós kiválásával járó esetleges kockázatoktól, illetve az olasz bankszektor problémái jelentette lehetséges veszélyektől kell tartania.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×