eur:
389.04
usd:
363.61
bux:
68161.5
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Új erőre kaphat a zsarolóvírus

A munkahét kezdetével növekedhet a világszerte számítógépeket megtámadó zsarolóvírus károsultjainak száma - erre figyelmeztetnek szakértők. A Wannacry-vírus pénteken terjedt el több mint 150 országban.

A Wannacry zsarolóvírus a hétvégén a munkahelyére parancsolta többtucatnyi ország informatikai biztonsági szakemberét. Bár terjedését sikerült egy időre lefékezni, szakértők és a hatóságok arra figyelmeztetnek, hogy a munkahét kezdetével

nőhet a rosszindulatú program által blokkolt számítógépek száma.

A vírus Nagy-Britanniától kezdve Oroszországon át Ausztráliáig több százezer gépet megfertőzött világszerte.

Nagy-Britanniában például különösen súlyos csapás szenvedett el az egészségügy, ahol a helyi kórház-szövetségek gépeinek húsz százalékán jelent meg a blokkolásról szóló és 300 dollár feloldási díjat követelő üzenet.

Mindezek nyomán hétfőre tervezett műtéteket is töröltek és veszélyben lehet 8000 háziorvosi rendelő, amely az interneten keresztül küldi és fogadja a bizalmas leleteket.

Egyelőre nem világos, hogy ki lehetnek a WannaCry-t a világra szabadító hekkerek és a nyomozó hatóságok azt mondják, hogy eddig viszonylag szerény bevételt tudtak elkönyvelni – körülbelül 42 ezer dollárt, amit száz károsult fizetett ki nekik. Kérdés, hogy hányan vannak azok, akik kivárnak, de meginognak és fizetnek, amikor 3 nap elteltével duplájára emelkedik a számítógépen tárolt adatok feloldásáért követelt váltságdíj.

A nemzetközi nyomozóhatóságok már napok óta próbálnak a támadók nyomára bukkanni, de hogy pontosan mi is történik, arról nem adnak ki információt.

Közben a Microsoft szoftvercég vezetése keményen nekiment a nemzeti kormányoknak és azt mondta: az ő felelősségük lenne megosztani a szoftverek támadható gyengeségeiről szerzett információt, amelyet nemzetvédelmi okokból tárolnak.

Különösen az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökséget, az NSA-t érik bírálatok, amely a Microsoft szerint visszatartotta az ilyen információt és ezzel akadályozta a folyamatos fejlesztést igénylő fellépést a vírus ellen.

Brad Smith, a cég elnöke azt is sejtette, hogy a támadást egy olyan hekker-eszközzel hajtották végre, amelyet az NSA hozott létre és amely áprilisban kiszivárgott.

„Itt az ideje, hogy a kormányok feleszméljenek és átgondolják, milyen károkat szenvedhetnek el a polgári lakosok,

amiért a vezetők tárolják” ezeket sebezhetőségeket, vagy informatikus nyelven exploit-okat.

Az ügynökség és a Fehér Ház egyelőre nem válaszolt a bírálatra.

Megelőzés: frissítés

A WannaCry különösen azokat, a Windows operációs rendszert használó gépeket fenyegeti, amelyeken nem frissítették a szoftvert – Nagy-Britanniában például az egészségügyi szolgálat számos olyan gépet használ, amelyen az elavult Windows XP-változat fut. A vírus terjedését egy egyszerű megoldással szombaton megfékező, magát csak MalwareTech-nek nevező szakember azt mondta:

a hekkerek frissíthetik programjukat,

amelyet így már nehezebb lesz kivédeni. Azonnal töltsenek le szoftverfrissítést – figyelmeztette a felhasználókat.

Címlapról ajánljuk
Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×