eur:
394.44
usd:
369.6
bux:
65735.37
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma

A szocialista szavazók Hollande-ot büntették

Hatalmas fölénnyel, a politikai elemzők által meglepetésembernek tartott Benoit Hamon volt oktatási miniszter nyerte a francia szocialisták és választási szövetségeseik által tartott elnökjelölt-állító választás második fordulóját. A 49 éves politikus a szocialista és általában a baloldali szavazók összefogását ígéri, ám a közvélemény-kutatások jelenlegi állása szerint semmi esélye bejutni az elnökválasztások második fordulójába.

A szavazatok 59 százalékának megszerzésével Benoit Hamon nem kevesebb mint 18 százalékkal előzte meg a média nagy része által két hete még fő esélyesnek tartott Manuel Valls volt miniszterelnököt a vasárnapi elnök- jelöltállítás második fordulóján.

A voksoláson 1,6 millióan vettek részt, közel 300 ezerrel többen, mint az első fordulón, és Hamon nagyarányú győzelme azt mutatja, számos szocialista szavazó kifejezetten azzal a szándékkal ment el választani, hogy megbüntesse a baloldali értékek elárulójának tartott, magát továbbra is szocialistának valló egykori kormányfőt, és rajta keresztül természetesen Francois Hollande köztársasági elnököt.

Benoit Hamon a választást követően azonnal bejelentette, hogy legfőbb feladatának most a szocialista és általában a baloldali szavazók összefogását tartja, kérdés azonban, hogy erre van-e egyáltalán esélye és lehetősége. Bár a vereségét elismerő Manuel Valls azt mondta vasárnap, hogy támogatni fogja vetélytársa küzdelmét az elnöki posztért, hívei nyilván még sokáig emlékezni fognak arra, hogy néhány napja még irreálisnak és teljesíthetetlen nevezte Hamon programját, sőt azt mondta, a volt oktatási miniszter „álmokkal kereskedik”.

A legtöbb politikai elemző most úgy véli, hogy Valls hívei nagy valószínűséggel az egyre népszerűbb, magát bal-középre pozicionáló, de konkrét programot még nem hirdetett Emmanuel Macron volt gazdasági miniszter mögött fognak felsorakozni. Annál is inkább, mivel ez utóbbi támogatottsága egy friss felmérés szerint gyakorlatilag megegyezik Francois Fillonéval, előbbi 21, utóbbi pedig 22 százalékon áll. Ráadásul a Le Figaro című hetilap által hétfőn ismertetett kutatás eredményei azt mutatják: ha Macron bejut az elnökválasztások második fordulójába, úgy azon legyőzné úgy Francois Fillon-t, mint a Nemzeti Front elnökasszonyát, Marine Le Pen-t.

A Macron-jelenség mindenesetre komoly szívóhatást gyakorol a szocialista választókra, amelyet külön erősít az a tény, hogy az elmúlt hetekben több befolyásos szocialista politikus nyíltan kijelentette: fölöslegesnek tartják a baloldali előválasztást, a leendő győztest pedig gyakorlatilag előre felszólították arra, hogy lépjen vissza Emmanuel Macron javára.

Ezt a javaslatot Hamon-ék természetesen komolytalannak tartják, ám az eredmény egyelőre az, hogy a baloldal jelenleg három, meglehetősen karakteresnek mondható elnökjelölttel rendelkezik. Márpedig ha ez a felállás nem változik, úgy az elnökválasztások második fordulója nagy valószínűséggel Francois Fillon és Marine Le Pen közötti küzdelmet fog eredményezni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Magosz: újabb aszály fenyeget, azonnali megoldás kell

Magosz: újabb aszály fenyeget, azonnali megoldás kell

Tartósan vízhiányos időszak kihirdetését kezdeményezte a Belügyminisztériumnál a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, valamint a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége. Aszály ugyan még nincs, viszont az Alföldön március közepe óta kritikus a csapadékhiány – mondta az InfoRádióban Cseh Tibor András, a Magosz főtitkára.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
Megint ütöttek egyet a forinton

Megint ütöttek egyet a forinton

Szerdán gyengült a dollár ez elmúlt napok jelentős erősödését követően, ez pedig a forintnak is segített: az euróval szemben a 393-as, a dollárral szemben pedig egészen a 368-as szintekig erősödött vissza a magyar fizetőeszköz. Ezt követően csütörtök reggel is tovább tudott erősödni a forint, egészen 392-ig jutott az euróval szemben, itt azonban elfogyott a lendület és már délelőtt 394 közelébe visszaütötték a magyar fizetőeszközt. Ami a gazdasági eseményeket illeti, csütörtökön az ÁKK kötvényaukciót tart, délután pedig az amerikai lakáspiacról újabb adatot közölnek, utóbbi a monetáris politikai kilátások szempontjából érdekes. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×