eur:
393.34
usd:
367.61
bux:
65939.26
2024. április 23. kedd Béla

Hekkerek csaltak az amerikai elnökválasztáson?

Elcsalhatták néhány amerikai szövetségi államban az elnökválasztást – ezt állítja a voks egyik esélytelen, harmadik párti jelöltje. A Zöldek színeiben indult Jill Stein szerint hekkerek manipulálhatták néhány kulcsállamban a kimenetelt.

Az Egyesült Államokban nem az összes állampolgár szavazatainak aránya dönt az elnökválasztásokon, hanem a jelölteknek az egyes szövetségi államokban szerzett győzelme. Ezzel megszerzik az államok meghatározott számú, úgynevezett „elektorainak” voksait, és aki több elektori szavazatot gyűjt be, az győz.

Így fordulhatott elő, hogy bár Hillary Clinton országos szinten kétmillióval több szavazatot kapott, mégis Donald Trump lett a megválasztott elnök.

Trump a kampány finisében közölte: ha Hillary Clinton győz, akkor azt valószínűleg csalással éri el.

Most azonban ironikus módon Trump ellenfelei állítják azt, hogy csalás történt. Jill Stein, a választáson csekély eséllyel indult zöldpárti jelölt szerint „komoly bizonyítékok” vannak arra, hogy három kulcsállamban, Michiganben, Wisconsinban és Pennsylvaniában – manipulálhatták az eredményeket.

Mindhárom államban Donald Trump győzött, de ha ezeket Hillary Clinton hódította volna el, akkor ő nyerte volna az elnökválasztást.

Stein közleménye szerint hekkerek törhették fel a szavazói és párt adatbázisokat, valamint egyéni email-címeket is.

„Ezeket az állításokat ki kell nyomozni. Megérdemeljük az olyan választási eredményt, amiben megbízhatunk” – mondta.

Hema Abedin, Clinton vezető tanácsadója, Huma Abedin testvére pedig arra sürgette az embereket: telefonáljanak be az Igazságügyminisztériumba és kérjenek független vizsgálatot.

Alex Halderman, a Michigani Egyetem informatika professzora arról írt blogjában, hogy csak a szövetségi államok valamivel több mint kétharmadában használnak az elektronikus voksot megerősítő papír szavazólapot is. Ezeket azonban „amúgy sem vizsgálták át túl nagy alapossággal”.

Az amerikai szavazógépek informatikai biztonsága erősen megkérdőjelezhető és a legbiztosabb módja a választási csalás megelőzésének a papír szavazólap.

„Azt, hogy egy esetleges kibertámadás során manipulálták-e a voksokat úgy lehet kideríteni, ha összevetik az elektronikusan rögzített voksokat a fizikai bizonyítékkal” - írta.

Erre azonban csak akkor kerül sor, ha a jelöltek napokon belül petíciót nyújtanak be az újraszámlálásra. Hillary Clinton ugyanakkor jelezte: nem áll szándékában felülvizsgálatot kérni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×