eur:
394.4
usd:
371.66
bux:
67407.86
2024. április 16. kedd Csongor

Barátságos focimeccs Aleppóban

Furcsa ajánlatot kaptak az Aszad-rezsimtől a Kelet-Aleppóban tartózkodó ellenzéki fegyveresek: álljanak ki egy barátságos focimeccsre vagy nézőként drukkoljanak a mérkőzésen. A kormányoldal ezt bizalomerősítő lépésnek nevezte.

A szíriai erők az utóbbi hetekben felújították a lázadók-uralta Kelet-Aleppó heves ostromát. A felkelők kerületeiben nem maradt működő kórház, miután az utolsó létesítményeket is romba döntötték a bombázások.

Becslések szerint 275 ezer polgári lakos él a keleti oldalon, ahol fogytán vannak az élelmiszer- és gyógyszerkészletek.

Bár kevesebb szó esik róla, de a lázadók aknavetőkkel lövik a másik oldalt, sebesüléseket és halálos áldozatokat okozva a nyugati városrészben.

Miközben a szíriai kormányerőket és az azokat légi erejével támogató Oroszországot is háborús bűnökkel vádolják a nyugati országokban, az Aszad-rezsim bizarr ajánlatot tett a lázadóknak és Kelet-Aleppó polgári lakosainak.

Röpcédulákon, a közösségi médián és sms-eken keresztül értesítették őket, hogy csütörtökön meghívják őket egy barátságos futballmérkőzésre a Nyugat-Aleppóban található Hamdania Stadionba.

„A kormányzóság meghív benneteket, hogy vegyetek részt játékosként vagy nézőként egy barátságos mérkőzésen. Ez egy bizalomépítő gesztus a nemzeti megbékélés jegyében. Bármely polgár részt vehet a meccsen” – szólt az üzenet.

A szíriai kormány azt ígérte, hogy az érdeklődők biztonságos korridorokon keresztül juthatnak át a nyugati oldalra.

Az Aszad-rezsim korábban már tett hasonló ajánlatot a lázadóknak, amikor azt mondta: szabadon elvonulhatnak, ha feladják Aleppo keleti részét. Így szerezték vissza a felkelőktől két évvel ezelőtt a „forradalom bölcsőjeként” emlegetett Homsz várost is.

A kelet-aleppói lakosok elutasították az ajánlatot. „Ez egy fogás a bűnöző rezsim részéről, hogy jobb színben tűnhessen fel a nemzetközi közösség előtt... Azt fogják mondani: a lázadók nem fogadták el a jószándékú ajánlatot” – mondta egy lakos a Telegraph című lapnak.

A város egyik kormánypárti képviselője dühös Twitter-üzenetben reagált arra, hogy a felkelők nemet mondtak. „Szépen kértük őket, hogy hagyják el a várost, még egy barátságos meccsre is meghívtuk őket. Senki sem okolhat bennünket azért, ami most következik” – figyelmeztetett Faresz Sehabi.

Az Aszad-kabinet azzal vádolta meg a lázadókat, hogy nem engedik ki a polgári lakosokat, míg a felkelők azt állítják: senkit sem tartanak vissza, de a civilek inkább maradnak, mintsem hogy megkockáztassák, hogy Aszad katonái megkínozzák őket.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Egeresi Zoltán az Arénában: súlyos üzenetet kapott Erdogan, de a hatalma nincs veszélyben

Egeresi Zoltán az Arénában: súlyos üzenetet kapott Erdogan, de a hatalma nincs veszélyben

Recep Tayyip Erdogannak ez lehet az utolsó ciklusa államfőként, hiszen a török alkotmány szerint nem indulhat több alkalommal a pozícióért. 2028-tól valóban új elnöke lesz Törökországnak? Erről, valamint a március 31-i önkormányzati választások jelentőségéről is beszélt Egeresi Zoltán Törökország-kutató, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem munkatársa az InfoRádió Aréna című műsorában.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.16. kedd, 18:00
Kaiser Ferenc
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×