eur:
387.97
usd:
360.22
bux:
69201.95
2024. május 11. szombat Ferenc
Orbán Viktor: Bántó az igazságtalanság, de ez még nem ad felmentést

Orbán Viktor: Bántó az igazságtalanság, de ez még nem ad felmentést

Orbán Viktor tegnap Münchenbe látogatott, ahol tanácskozott a bajor tartományi miniszterelnökkel, majd részt vett a helyi parlament épületében az 1956-os magyar forradalom és szabadságharc 60.évfordulójára rendezett ünnepségen. Ezt a bajor parlament alelnöke nyitotta meg, aki köszöntőjében emlékeztetett arra, hogy 1956 őszén a magyar nép nyitotta meg az utat a szabad Európa felé, és ezért a németek ma is nagy hálával, sőt csodálattal tekintenek az akkori harcosokra. A magyar kormányfő beszédében hangsúlyozta, hogy az 1989-es határnyitás és a határok jelenlegi védelme ugyanannak az éremnek a két oldala.

Orbán Viktor a bajor tartományi törvényhozás, a München legkiemelkedőbb pontján épült Maximilianeum szépen feldíszített szenátusi termében emlékezett meg az 1956-os szabadságharcról.

Mint mondotta, Magyarországot földrajzi helyzete minden harminc évben egyszer az aktuális európai politika fősodrába löki, így volt ez 1956-ban, majd 1989-ben, és 2015-2016-ban is, amikor csupán a határ lezárásával lehetett megállítani a délről fenyegető népvándorlást.

A miniszterelnök szerint az 1989-es határnyitás és a határok jelenlegi védelmi ma ugyanazon érem két oldala, akkor is Európa szabadsága volt a cél és ma is ezt védik a magyarok, ugyanis Magyarország biztonsága Európa biztonságát is jelenti.

Személyes hangnemre váltva, emlékeztetett arra, hogy az ő nemzedéke mindig Európa újraegyesítéséről álmodott, amelyben majd az utódok szabadon és jobb módban élhetnek. A béke, a biztonság és jólét európai álma vált valóra Magyarország uniós csatlakozásával, ami hazatérést jelentett, mert az Európai Unió Magyarországnak is az otthona, így magától értetődik az EU védelme is.

Orbán Viktor szerint ezt a feladatot a történelem mérte a magyarokra, akik nem hátráltak meg, hanem teljesítették és teljesítik továbbra is a kötelességüket, még akkor is, ha éppen azok támadják őket hátulról, akiket védelmezni próbálnak.

Bántó az igazságtalanság, de ez még nem ad felmentést a kötelesség alól. Ez a kijelentés alighanem azokra a bírálatokra utalt, akik a bajor parlament ellenzéki soraiban felháborodottan tiltakoztak Orbán Viktor látogatása ellen és szemére vetették Horst Seehofer miniszterelnöknek, hogy nem akadályozta meg az –úgymond- autokrata módon kormányzó magyar politikus jelenlétét a szabadság, a demokrácia és az emberi jogok védelmének müncheni fellegvárában.

Ehelyett azonban Seehofer is elismeréssel szólt a két ország közti igencsak szoros együttműködésről, amelyet ezer évvel ezelőtt az első magyar király Szent István és Gizella bajor hercegnő házassága nyitott meg.

A miniszterelnök is úgy vélte, hogy 1956 nélkül aligha kerülhetett volna sor 1989 nyarán a Sopron melletti határnyitásra.

A jelenlegi problémáira térve a bajor kormányfő úgy vélte, hogy a menekültek számának korlátozása nélkül reménytelennek tűnik az újonnan érkezők integrálása.

Horst Seehofer szerint nem a tehetséges és jól képzett idegenek befogadására lenne szükség, hanem arra, hogy az Európai Unió segítséget nyújtson olyan feltételek megteremtéséhez, amelyek biztos jövőt ígérnek saját szülőföldjükön a felnövekvő nemzedékek számára.

Ezzel a kijelentéssel közvetve a kancellár mellé állt, aki egy ideje a menekültek befogadása mellett azoknak a hátrányos körülményeknek a megszüntetését is szorgalmazza, amelyek tömegeket kényszerítenek távozásra.

Címlapról ajánljuk
Történelmi mélyponton a cseh sörfogyasztás – fejenként évi 128 liter…

Történelmi mélyponton a cseh sörfogyasztás – fejenként évi 128 liter…

Visszaesett a sörfogyasztás Csehországban. A teljes cseh sörtermelés 2023-ban alig több mint 20 millió hektoliter volt, ami 2,7 százalékos csökkenést jelent az előző évhez képest. Ebből 15,2 millió hektolitert Csehországban fogyasztottak el, a többit exportálták. A visszaesés egyik oka, hogy egyre több cseh iszik alkoholmentes sört vagy söralapú üdítőitalt.

Beügyeskedték Vlagyimir Putyin parádéját az ukrán mellett a lett tévébe is a hackerek

Akaratán kívül sugározta a moszkvai, vörös téri katonai díszszemlét több ukrán és lett tévéadó. Orosz hackerek ugyanis feltörték a médiumok rendszereit május 9-én. Az ukránok sem maradtak adósok.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.13. hétfő, 18:00
Csicsmann László
Közel-Kelet szakértő, a Budapesti Corvinus Egyetem tanára
Több ezren tüntettek a grúz fővárosban a "külföldiügynök-törvény" tervezete ellen

Több ezren tüntettek a grúz fővárosban a "külföldiügynök-törvény" tervezete ellen

Több ezren vonultak ismét az utcákra szombat este Grúzia fővárosában, Tbilisziben, hogy tiltakozzanak a "külföldiügynök-törvény" tervezete ellen. Az április közepe óta tömegtüntetéseket kiváltó tervezet alapján előírnák, hogy azok a szervezetek, amelyek anyagi eszközeik több mint 20 százalékát külföldről finanszírozzák, külföldi ügynökökként regisztráltassák magukat. A kormány elképzelésének bírálói a tervezetet ahhoz a törvényhez hasonlítják, amelyet Oroszország széles körben alkalmaz a másként gondolkodók elleni fellépéshez.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×