eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Hárompártivá alakulhat a szlovák kormánykoalíció

A négypárti koalíció helyett várhatóan csak három pártból álló kormány irányítja tovább Szlovákiát. A legkisebb kormánypártot, a Sieťet a hét elején elhagyó, és a Híd frakciójához csatlakozó öt képviselő felborította az erőviszonyokat a szlovák kormányban. Bugár Béla, a Híd elnöke már kijelentette, igényt tartanak az eddig a Sieť által igazgatott közlekedésügyi tárcára. Így akár újabb magyar minisztere is lehet a szlovák kormánynak.

Bugár Béla kijelentette, a Sieť az öt képviselője elvesztésével minden bizonnyal kormányzó szerepét is elveszíti, ennek következtében a jelenlegi négy helyett csak három párt, a Smer, a Szlovák Nemzeti Párt és a Híd marad a kormányrúdnál.

A Sieťből távozó öt képviselő tegnap hivatalosan is belépett a Híd parlamenti frakciójába. Ezzel a Sieť gyakorlatilag súlytalanná, a Híd pedig a Szlovák Nemzeti Párttal azonos nagyságú tényezővé vált.

 A jelenlegi forgatókönyv szerint a törpepárttá zsugorodott Sieť közlekedésügyi miniszterét, Roman Brecelyt minden bizonnyal menesztik, Bugár Béla pártja pedig igényt tart erre a posztra. Ezt Tokár Géza politológus is így látja. „Elsősorban a Sieť minisztériuma, a közlekedésügyi tárca és a különféle államtitkári posztok vannak játékban. Egészen biztos, hogy ezek azok a posztok, amelyeket a Híd valamilyen módon megpróbál magának megszerezni” – véli Tokár.

 Bugár Béla azt egyelőre nem árulta el, hogy kit szeretnének a bársonyszékben látni, csupán annyit mondott, ő már tudja, kit jelölne a posztra. Arra a kérdésre, hogy a tárcánál jelenleg államtitkárként dolgozó Érsek Árpád is esélyes lehet-e, a Híd elnöke azt mondta, erről még nem beszéltek. A pártvezető szerint olyan embernek kell a miniszternek lennie, aki képes a tárca irányítására. Sajtóinformációk szerint a Híd jelenlegi környezetvédelmi miniszterének, Solymos Lászlónak a neve is felmerült a közlekedésügyi tárca lehetséges vezetőinek névsorában. A leendő miniszter személyéről a Híd Országos Tanácsa dönt, amely szombaton délelőtt ülésezik.

 A Sieť távozó minisztere, Roman Brecely a jövőben már a kormány ülésein sem fog részt venni. Vele együtt távozik a Sieť összes jelöltje, három államtitkár és a tárca alá tartozó állami vállalatok igazgatói. Őket is a Híd jelöltjei válthatják.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×