eur:
392.37
usd:
365.87
bux:
66823.06
2024. április 26. péntek Ervin

Felkészül az atomkatasztrófára a német tartomány

A berlini kormány környezetvédelmi minisztere a közelmúltban többször is járt Brüsszelben, hogy rábírja a belga kormányt a német határhoz közel fekvő, két, régi típusú atomreaktor üzemen kívül helyezésére. Barbara Hendricks fáradozása azonban nem járt sikerrel, holott mindkét nukleáris erőműben egyre gyakoribbak az üzemzavarok. Most a Belgiummal szomszédos német tartomány, Észak-Rajna-Vesztfália nagyszabású óvintézkedésekbe kezdett egy esetleges sugárveszély hatásainak csökkentésére.

Észak-Rajna-Vesztfália tartományi kormányát egyre inkább nyugtalanítja egy esetleges atomkatasztrófa, amely Belgium felől fenyegeti a tartományt. A duli és a tihangei nukleáris erőmű alig 70 kilométerre van Aachentől, így jogos az a német félelem, hogy ha valamelyik reaktorban komoly hiba lép fel, perceken belül a határ keleti oldalán élők is sugárveszélynek vannak kitéve.

Tény, hogy mind Dulban, mind pedig Tihange-ban rendszeressé váltak a kisebb-nagyobb üzemzavarok, amit a szakemberek a két reaktor elavult berendezéseire vezetnek vissza. Ezzel érvelt a német környezetvédelmi miniszter is, aki Brüsszelben ismételten kísérletet tett a két belga atomerőmű bezárásának elérésére.

Miután erőfeszítése meddő maradt, a területileg leginkább érintett német tartomány, Észak-Rajna-Vesztfália számára nem maradt más lehetőség, mint felkészülni egy esetleges atomkatasztrófára. Ennek érdekében most megkezdték jódtabletták tömeges raktározását.

A helyi kormány közel egy millió euró értékben 21 millió jód-tablettát oszt szét az elkövetkező napokban a települések katasztrófa-védelmi hivatalai között, ugyanis a kaliumjodid tartalmú pirulák bevétele erősen csökkenti a sugárzó jód beépülését az emberi szervezetbe és ezáltal némileg elejét veszi az atomsugárzásból származó betegségeknek is. Kiváltképpen a terhes nők, a szoptatós anyák és a kiskorú gyerekek számára jelent halálos veszélyt egy reaktorrobbanásból eredő sugárzás. Sokan emlékeznek még a csernobili atomerőműben 1986-ban történt szerencsétlenségre, amelynek következtében sugárzó anyag került a légtérbe, amelyet a nyugati irányú szél napokon belül Közép-Európáig sodort.

Mivel Észak-Rajna-Vesztfália időjárását jórészt a belga tengerpart felől fújó szél határozza meg, így a tartomány kormánya – ha már nem tudja megakadályozni a szomszédságában elavulttá vált két belgiumi reaktor működtetését – most gyógyszerek tömeges raktározása révén igyekszik megtenni az első lépést a lakosság egészségügyi védelmére, ha Dulban vagy Tihangeban olyan méretű üzemzavar lép fel, hogy sugárzó anyag lép ki a reaktorból.

Címlapról ajánljuk

Titokzatos nagy vásárlás előtt az OTP

Az OTP Bank tavaly minden korábbi eredményét felülmúlta, a megkezdett építkezést és terjeszkedést a következő években is folytatja - mondta pénteken Budapesten, a társaság éves közgyűlésén az OTP Bank elnök-vezérigazgatója.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×