eur:
394.29
usd:
370.44
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

Aggasztja a NATO-t Erdogan és Moszkva barátsága

Néhány hónapja még ősellenségnek tűntek – most azonban jön a látványos békülés és barátkozás. A NATO-szövetségesek nagy aggodalmára Erdogan török elnök első útja a levert puccskísérlet után Moszkvába, Vlagyimir Putyinhoz vezet.

Hívei egymilliós szimpátiatüntetésével erősítette meg hatalmát Recep Tayyip Erdogan török elnök, akit sok szövetségese bírál a júliusi puccskísérlet után rendezett tömeges tisztogatások miatt.

A kritikusai által már „szultánnak” titulált Erdogan erre azzal válaszolt, hogy a lázadás után első külföldi útját nem valamely NATO-államba, hanem Oroszországba szervezte.

A török elnököt kedden fogadja Vlagyimir Putyin orosz államfő, hogy személyes kézfogásukkal pecsételjék meg, hogy szent a béke országaik között. Néhány hónapja még nem így volt.

Amikor a török légierő tavaly a szíriai határ közelében lelőtt egy orosz harci gépet, akkor Putyin arról beszélt, hogy elárulták és hátba szúrták.

Az orosz média arról kezdett cikkezni, hogy a török vezetés aktív szerepet játszik az Iszlám Állam által folytatott olajcsempészetben. Emellett a Kreml leállította a Törökországba irányuló orosz turizmust.

Erdogan végül bocsánatot kért a gép lelövéséért, ami lehetővé tette, hogy kibéküljön a hozzá hasonlóan gondolkodó Putyinnal.

„A nyugat bírálja Erdogant a puccs utáni tisztogatásokért, Erdogan pedig őket támadja ezért. A Törökország és NATO-szövetségesei közötti feszültség pedig nagyon hasznos Oroszországnak” – mondta Alekszej Malasenko, a moszkvai Carnegie Intézet elemzője.

Erdogan júniusi bocsánatkérése után napokkal megkezdődött a Törökország elleni orosz szankciók feloldása. Azóta más kérdések miatt is közeledett egymáshoz a két ország – például, hogy móresre tanítsa a nyugatot és egy mindkét államot érintő regionális fenyegetés – írta a Financial Times.

Erdogan nagyra értékelte azt is, hogy Moszkva határozottan kiállt mellett a puccskísérlet után. Erdogan ismét élesen bírálta szövetségesét, az Egyesült Államokat, amiért az nem hajlandó kiadni a szerinte a puccsot szervező Fetullah Gülen imámot, aki – bár Amerikában él – nagy befolyással bír a török közéletre. A nyugat támogatja a terrorizmust és a török puccs forgatókönyvét külföldön írták – mondta még.

Úgy tűnik nem volt szükség Donald Trump republikánus elnökjelöltnek a NATO-szövetségesek feltételes támogatásáról szóló megjegyzésére, a szövetség például a törökök miatt sem egységes. Sőt, Ankara épp a főellenségnek tartott Moszkvával barátkozik.

A kulisszák mögött azonban török illetékesek másként nyilatkoznak és azt mondják, hogy nem égetik fel a hidat Amerika felé és nem lépnek szövetségre az oroszokkal – jegyzi meg az FT. Ennek ellenére a NATO-ban aggódnak.

A puccsra hivatkozva a törökök egy időre kikapcsolták az Incirlik légitámaszpont áramellátását, ahonnan az Iszlám Államot bombázó amerikai gépek szállnak fel.

Diplomaták szerint a törökök orosz sugalmazásra immár elfogadják a korábban ellenségükként kezelt Aszad szíriai elnököt, cserébe viszont azt várják, hogy Moszkva fogja vissza a szíriai kurdok támogatását.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×