eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Mentálisan zavarodott lehet a tömeges londoni késelő

Mentálisan zavarodott lehet a tömeges londoni késelő

A londoni rendőrség egyelőre pszichiátriai bajokkal és nem terrorizmussal magyarázza az éjszakai tömeges késelést a brit főváros központjában. Egy nő meghalt és öten megsebesültek, amikor egy tizenéves fiú a járókelőkre támadt a British Múzeum közelében. A támadót elfogták és kórházba vitték.

A London központjában fekvő Russel Square mindig forgalmas – itt található sok szálloda, a British Múzeum csak 3 perc gyalog és sok más turistalátványosság is könnyen megközelíthető.

Hajnalban azonban a rendőrségi helyszínelők lezárták az egyik mellékutcát. A felállított sátor mellett még mindig látszott a járdára száradt vér.

Szerda este fél tizenegy körül egy 19 éves férfi támadt a járókelőkre: 5 ember megsebesült és egy hatvanas éveiben járó nő meghalt, mire a rendőrök kiértek. A folyamatosan hangosan üvöltöző támadót végül tézer elektromos sokkolóval állították meg. Letartóztatták, majd egy kórházba vitték.

A Scotland Yard nyilatkozata szerint a „mentális problémák meghatározó tényező” voltak a támadásban, bár a hatóságok nem zártak ki semmilyen eshetőséget a több európai helyszínen is elkövetett nyári terrortámadások után. Ezek végrehajtói rendre az Iszlám Állam által ihletett magányos elkövetők voltak.

Egy tavaly, egy londoni metrómegállóban történt támadás végrehajtója egyszerre volt mentálisan zavarodott ember, aki valamiféle iszlamista szállal magyarázta tettét. „Te nem vagy muszlim, haver” – kiabálta neki egy közbelépő járókelő, és a mondat híres hashtaggé vált a közösségi médiában.

A mostani támadás azért is aggaszthatja a brit hatóságokat, mert a londoni rendőrség mindössze pár órával korábban mutatta be, hogy milyen állig felfegyverzett és speciális osztagok tagjaira hasonlító rendőri egységek védhetik a polgárokat a terrorfenyegetettség miatt. Nem tudni, hogy a támadó látta-e a híradásokat és eztán döntött-e úgy, hogy gyilkolni megy az utcára.

Londonban eddig sem volt ritka a késelés, de általában fiatalkorú bandák közötti leszámolások során történt ilyesmi vagy esetenként a bandatagok ártatlan járókelőkre támadtak, mert azok „nem mutattak feléjük elég tiszteletet”.

A terror eszközeként az elmúlt évben Izraelben harapózott el a késelés, ahol palesztin támadók szurkáltak meg katonákat és civileket. Biztonsági szakértők szerint az ilyen támadásokat nehéz előre megjósolni és a legjobb ellenszer a fokozott rendőri jelenlét.

A londoni rendőrség közölte is, hogy a polgárok „megnyugtatása érdekében” csütörtök reggeltől több rendőr lesz az utcán.

Rendőri vezetők korábban már arra figyelmeztettek: nem az a kérdés, hogy lesz-e, hanem hogy mikor történik terrortámadás a brit fővárosban. Az egyik tanács az volt, hogy ilyen esetben a lehető leggyorsabban el kell futni a helyszínről, aki pedig nem tud, az bújjon el.

Sadiq Khan londoni főpolgármester „nyugalomra és éberségre” intette a város lakóit és azt mondta „biztonságuk az elsőszámú prioritás a rendkívül nehéz munkát végző rendőrök számára”.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×