eur:
389.64
usd:
362.09
bux:
0
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Oroszország ellen hirdetett dzsihádot az Iszlám Állam

Dzsihádra szólított fel Oroszország ellen az Iszlám Állam. A terrorszervezet egy kilencperces YouTube-videóban fenyegette meg az oroszokat. Hétfőn a szíriai lázadók lelőttek egy orosz helikoptert és képeket mutattak be arról, hogy a legénység holttestei a földön húzzák.

Oroszországnak már korábban is volt baja a szélsőséges iszlamistákkal, akik emírséget akartak létrehozni a kaukázusi tagköztársaságokban. Most azonban az Iszlám Állam hirdetett ellene „szent háborút”, azaz dzsihádot.

„Figyelj Putyin, eljövünk Oroszországba és az otthonaitokban ölünk meg benneteket... Testvéreink, folytassátok a dzsihádot és harcoljatok ellenük!” – buzdította a csoport híveit egy a sivatagban autót vezető, álarcos férfi. Az erről készült videó a YouTube-on volt látható.

A publikálás idején nem volt világos, hogy valóban az Iszlám Állam klipjéről volt-e szó, de szakértők megjegyezték, hogy a nagyon erős titkosítási lehetőséget adó Telegram üzenőprogramhoz kapcsolódó, és a dzsihadista szervezet által használt számlán is megjelent egy a videóra mutató link.

Az sem volt világos, hogy miért lett célpont Oroszország, bár Moszkva igyekezett úgy beállítani Aszad szíriai elnök melletti akcióját, hogy a „terroristák” és az Iszlám Állam ellen irányult.

Az is ismert, hogy az Iszlám Állam soraiban sok, a Kaukázusi köztársaságokból érkezett orosz állampolgár harcol, a Független Államok Közössége terror-ellenes központja szerint akár 5000-en lehetnek a militánsok soraiban.

Egy részük az Iszlám Államhoz, míg mások az immár rivális Al-Nuszra Fronthoz csatlakoztak.

Júniusban két ilyen és egy közép-ázsiai terrorista hajtott végre öngyilkos támadást az isztambuli Atatürk reptéren, 45 ember halálát okozva.

A Telegraph című brit lap megjegyezte, hogy általában csecsen parancsnokok alatt, legalább három, oroszul beszélő kaukázusi dandárt hoztak létre. Sokan közülük az észak-iraki Moszulba vették be magukat.

„Félelmetes harcosok hírében állnak, ezért gyorsan haladnak felfelé a ranglétrán” – mondta Jekatyerina Szokirjanszkaja, a Nemzetközi Válságcsoport Észak-Kaukázus szakértője.

A Tarkan Batirasvilin néven, grúziai csecsennek született Omar Sisanit tartották az Iszlám Állam „védelmi miniszterének”. Sisanit júniusban ölték meg egy összecsapásban.

Az oroszoknak is van saját „Dzsihád John”-juk: a Szibériában született Anatolij Zemljankát vádolják azzal, hogy egy tavaly kiadott videón lefejezett egy orosz állampolgárt.

Közben hétfőn a szíriai Idlib tartományban lelőttek egy orosz helikoptert és beszámolók szerint az ötfős személyzet – köztük egy nő – életét vesztette. Az orosz védelmi minisztérium szerint a helikopter Aleppóból tartott egy támaszpontra, miután humanitárius segély szállított az ostromlott városba. Moszkvában azt állították, hogy két olyan tiszt is tartózkodott a gépen, akik a szembenálló felek közötti közvetítéssel foglalkoztak.

Nem volt világos, melyik lázadó csoport lőhette le a gépet, de Idlibben aktív a Dzsabhat al-Núszra. A közösségi médiában képek jelentek meg egy helikopter roncsról és arról, hogy fegyveres férfiak véres holttesteket húznak földön, az egyikre rá is állnak. Egy orosz igazolvány és jogosítvány képét is kiposztolták.

Bár jogvédők szerint az Aszad-erők oldalán végrehajtott orosz légitámadásoknak számos szíriai civil áldozata volt, Oroszországban a mostani incidens viszont még inkább a szíriai lázadók ellen fordíthatja a közvéleményt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Elakadt a forint erősödése

Elakadt a forint erősödése

Pénteken az amerikai munkaerőpiaci adatok a forint piacán is nagyobb kilengéseket okoztak, ezt követően hétfő reggel egyelőre minimális gyengülésben van a magyar fizetőeszköz a vezető devizákhoz képest. Gazdasági események szempontjából különösen a csütörtöki és pénteki nap hozhat nagyobb mozgásokat a forint piacán, ugyanis fontos magyar államháztartási és inflációs adatok kerülnek majd publikálásra. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×