eur:
392.62
usd:
366.17
bux:
66768.87
2024. április 25. csütörtök Márk
A szlovák minisztereket faggatják Brüsszelben

A szlovák minisztereket faggatják Brüsszelben

A szlovák kormány miniszterei a hét eleje óta komoly megpróbáltatásokat élnek át Brüsszelben. Az Európai Parlament szakbizottságaiban folyik a meghallgatásuk. Politikai és szakmai kérdésekre egyaránt válaszolniuk kell. Az uniós elnökséggel összefüggő kérdéseken kívül a migráció és belpolitikai témák, mint például a kettős állampolgárság ügye is terítékre került.

Milyen jövője van Európának a Brexit után és helyes dolog-e támogatni az unió bővítését, ha a britek éppen kilépnek? – ilyen és ehhez hasonló kérdéseket kapott Miroslav Lajčák szlovák külügyminiszter az Európai Parlament Külügyi Bizottságának ülésén. „Ez az egyik hivatalos politikánk, számunkra fontos, hogy szomszédainkat mélyreható reformokra motiváljuk. Ahhoz, hogy ez lehetséges legyen, perspektívát kell maguk előtt látniuk” – mondta a külügyminiszter.

Lucia Žitňanská igazságügyi miniszter pedig azokra a kérdésekre válaszolt a leggyakrabban, amelyek a közös európai ügyész hatáskörére vonatkoztak. Az ő feladata lenne, hogy a pénzügyi csalásokra és a határokon átnyúló súlyos bűncselekményekre is megoldást találjon. „Egy hatékony eszközként kell jelen lennie, nem pedig önmagáért létező intézményként” – magyarázta Žitňanská.

Belpolitikai kérdések iránt is volt érdeklődés, például, hogy mikor ratifikálja Szlovákia az isztambuli szerződést. Robert Kaliňák belügyminiszternek arra vonatkozó kérdést is feltettek, hogy mi a helyzet a korrupció terén, utalva arra, hogy a szlovák tárcavezető érintett lehet egy adócsalási ügyben. A belügyminiszter viszont kitért a válaszadás elől. A képviselők többsége azt is megkérdezte Kaliňáktól, hogy milyen megoldásokat ajánlott eddig Szlovákia a migrációs válság kezelésére. A belügyi vezető úgy válaszolt, hogy Szlovákiának nincsenek tapasztalatai a menekültek integrációjával kapcsolatban, de fokozatosan tanulja azt.

Az Európai Parlament Állampolgári Jogi, Bel- és Igazságügyi Bizottságának meghallgatásán Csáky Pál, a Magyar Közösség Pártjának EP-képviselője a merev szlovák állampolgársági törvény megváltoztatásának szükségességét hangsúlyozta. Ugyanis a szlovák jogszabály értelmében elveszíti a szlovák állampolgárságát az a személy, aki egy másik állam állampolgárságát felveszi. Csáky írásos dokumentumot adott át a szlovák belügyminiszternek a javaslat kapcsán, és hangsúlyozta, elvárja, hogy a szlovák belügy egy hónapon belül cselekedjen az ügyben.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×