eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Túlélők után kutatnak Ecuadorban

Sokan vannak a romok alatt Ecuadorban, ahol egy pusztító földrengés - kora hajnali adatok szerint - csaknem 250 ember halálát okozta. A latin-amerikai ország csendes-óceáni partvidékén hidak és házak omlottak össze.

Az ecuadori hatóságok szerint tovább nőhet a pusztító erejű vasárnapi földrengés áldozatainak száma. A latin-amerikai ország az utóbbi 40 év legsúlyosabb földrengését szenvedte el és a halottak száma hajnalban 250 körülire volt tehető.

A Richter-skála szerinti 7,8-es erősségű rengés áldozatainak száma tovább emelkedhet, mert sokan rekedtek az összedőlt házak romjai alatt. A távolabbi, vidéki körzetekben közben földcsuszamlások akadályozták a mentesítést.

A hatóságok több, mint 10 ezer katonát vezényeltek ki rendfenntartásra és mentesítésre.

A természeti katasztrófa helyi idő szerint szombat éjszaka következett be - Európában ekkor már vasárnap hajnal volt. A rengés epicentruma a fővárostól, Quitótól 160 kilométerre fekvő tengerparti Muisne város közelében volt.

A földmozgás olyan intenzív volt, hogy a 300 kilométerre, délre fekvő Portoviejo város lakosai azt mondták: a rengés a levegőbe vetett embereket.

„Éppen egy boltban fizettem, amikor valami felemelt a padlóról. Minden elkezdett mozogni. A pultokról lehullottak a dolgok, az emberek sikoltoztak. Borzasztó volt” – mondta a Guardiannek Mercedes Torres helyi lakos.

A városban torlódás alakult ki az utakon és akadozott az áramszolgáltatás.

Ecuadorban sokan az utcákra mentek, mert utórengésektől tartottak. Ezekből aztán az egyik számítás szerint 130 következett be és az egyik ereje elérte a Richter-skálán az 5,5-ös erősséget.

Rafael Correa elnök megszakította európai látogatását és hazautazott, távollétében Jorge Glas alelnök intézkedett. Az államfő helyettese hat tartományban rendkívüli állapotot hirdetett ki.

Glas azt is megerősítette, hogy sokan vannak a romok alatt és hogy mentőakciókat indítottak.

Az első számú feladat az, hogy „felkutassuk a romok alatt rekedt túlélőket” – mondta. Közben kiderült, hogy az epicentrum körzetében legkevesebb 12 utat zárt le a lezúduló törmelék.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×