eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Fico kórházba került

Szívpanaszok miatt kórházba szállították csütörtök reggel Robert Fico szlovák kormányfőt. Az 51 éves miniszterelnök akut keringési elégtelenség miatt lett rosszul, ezért mára tervezett hivatalos csehországi útját is elhalasztották. Az orvosok jelenleg megfigyelés alatt tartják.

Robert Fico kormányfő reggel erős mellkasi fájdalmakra panaszkodott. A pozsonyi Szív- és Érrendszeri Betegségek Nemzeti Intézetébe felesége kísérte be. A kórházba saját autójával érkezett, mentőre nem volt szükség. A miniszterelnök délelőtt átesett a szakorvosi vizsgálatokon, melyek során kiderült, érelzáródás miatt lett rosszul.

 Robert Fico tudatánál van, és kommunikál a környezetével, a család kérésére azonban ennél részletesebb tájékoztatást nem adtak az állapotáról.

Dobroslava Krajačičová, a kórház szóvivője megerősítette, hogy a miniszterelnököt kardiológiai kivizsgálás céljából náluk kezelik, s hozzátette, hogy ma éjszakára megfigyelés alatt bent tartják. Hogy pénteken haza engedik-e már a kórházból, azt egyelőre nem közölték. Orvosai bíznak benne, hogy a szakszerű és megfelelő kezelés mellett hamarosan ismét kielégítő lesz az állapota.

 Robert Fico már kedden reggel, szokásos Duna-parti futása során sem érezte jól magát. Aznap tanúként kellett volna megjelennie egy bírósági tárgyaláson, de nem ment el a törvényszéki meghallgatásra. Szerdai programját ennek ellenére nem változtatta meg, a kormányprogram bemutatása során csak röviden nyilatkozott, az újságírók nem tehettek fel neki kérdéseket. Az utóbbi két hét során a kormányfő ritkán jelent meg a nyilvánosság előtt, ha pedig találkozott is a sajtó képviselőivel, akkor is csak elmondta nyilatkozatát, de kérdésekre nem válaszolt.

 Nem ez az első eset, hogy egészségügyi problémái adódnak Robert Ficónak. Legutóbb két évvel ezelőtt az elnökválasztási kampány ideje alatt sérült meg a lába, korábban pedig gerincbántalmakkal kezelték.

 Robert Fico eredeti terve szerint ma Csehországba utazott volna, ahogy Bohuslav Sobotka cseh kormányfővel és Miloš Zeman köztársasági elnökkel folytasson kétoldalú tárgyalásokat.

A mai lett volna Fico első hivatalos külföldi útja azt követően, hogy harmadszor is kormányt tudott alakítani Szlovákiában.

Beatrice Szabóová, a miniszterelnök szóvivője úgy tájékoztatott, a látogatást későbbi időpontra halasztják, de hozzátette, hogy a kormányfő további programját nem törölték. A tervek szerint Robert Ficónak a jövő héten Lengyelországba és Magyarországra kellene látogatnia.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×