eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

Putyin kivonul és Aszadtól is megszabadul

Oroszország diktál Szíriában és Moszkva nyomást gyakorol majd Aszad elnökre, hogy álljon félre - erre számítanak nyugati diplomaták azután, hogy Putyin orosz elnök meglepetésre hazarendelte Szíriába küldött hadereje döntő részét.

Oroszország elérte stratégiai céljait Szíriában - mondta hétfőn Putyin orosz elnök, amikor politikusokat, hírszerzőket és katonákat is sokkolt bejelentésével, hogy kivonja az orosz erők "döntő részét" Szíriából.

A kivonulásról még az oroszok Szíriai akcióját előre jelző izraeli titkosszolgálat sem tudott. Kedden már hazaérkeztek az első harci gépek az oroszországi támaszpontokra, ahol ünnepségek, katonai parádék és papok fogadták a pilótákat.

Megfigyelők azt találgatják, hogy mi motiválhatta Putyint, miközben többen is megjegyzik, hogy nem Bassár al-Aszad elnök megmentése, hanem Moszkva diplomáciai befolyásának megnövelése volt a célja a szíriai légiháborúval, amely nyerő pozícióba hozta az Aszad-rezsimet.

Ennek ellenére nem garantált a szíriai elnök túlélése - jegyzi meg a Guardian. A brit lapnak a genfi béketárgyalásokon nyilatkozó, nevüket elhallgató nyugati források azt mondták: arra számítanak, hogy Moszkva folyamatos nyomást gyakorol Aszadra, hogy a szíriai diktátor egy idő után adja fel hatalmát.

"Aszad részt vehet az alkotmány átformálásában, de Oroszország tudja, hogy nincs választása és egyszer majd félre kell állnia, különben patthelyzet alakul ki" - mondta egy vezető diplomata a Guardiannek.

"Az oroszok annyira megerősítették Aszad pozícióját, hogy ott lehet a tárgyalóaszalnál, de le akarják zárni a háborút. Nem kötötték össze a sorsukat vele, a lényeg, hogy megőrizzék befolyásukat" - tette hozzá.

Az orosz befolyás bizonyítéka lehet, hogy a jövő héten Moszkvába utazik John Kerry amerikai külügyminiszter, hogy a szíriai átmenetről tárgyaljon Putyinnal.

Az orosz kivonulás nem jelenti azt, hogy minden harci gépet, a földi személyzet összes tagját vagy az őket védő összes deszantost visszavonnák. Orosz harci gépek kedden is bombáztak és segítették a Palmíra felé tartó kormányerőket.

Jogvédők és szíriai ellenzékiek szerint a fél éven át tartó orosz légicsapásokban több, mint 2000 polgári lakos halt meg, annak ellenére, hogy Moszkva azt állítja: egyetlen civil áldozata sem volt a bevetéseknek.

Az áldozatok ellenére a szíriai ellenzék is üdvözölte az orosz kivonulást, főleg azért, mert így az Aszad-rendszer kénytelen tárgyalópartnernek elfogadni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×