eur:
385.49
usd:
354.32
bux:
68673.84
2024. május 15. szerda Szonja, Zsófia

Parlamenti választásokra készülnek Szlovákiában

Parlamenti választásokra készülnek jövőre Szlovákiában. Összesen 23 politikai tömörülés adta le a választási listáját a megadott határidőig.

Kevesebb politikai párt vesz részt a 2016-os választásokon Szlovákiában, mint a négy évvel ezelőttin. Akkor rekordot jelentő, 26 politikai formáció mérettette meg magát, jövőre számuk némileg visszaesik. A parlamenti választásokon 22 politikai párt és mozgalom, valamint egy koalíció indul.

A választási bizottság már áttekintette és bejegyezte a választási listákat. A listán legfeljebb 150 jelölt neve szerepelhet. A pártok, koalíciók 17 ezer eurós választási óvadék befizetésére kötelesek, amelyet a belügyi tárca egy hónappal a választási eredmények kihirdetését követően visszafizet annak a pártnak vagy koalíciónak, amely a leadott szavazatok legalább két százalékát magáénak tudhatja. A vissza nem fizetett óvadék az állami költségvetést gazdagítja.

A jövő évi választásokon induló pártok túlnyomó többsége jobboldali nézeteket képvisel. A jobbszél pártjai közül egyedül a Szlovák Nemzeti Párt pályázik nagy eséllyel a bejutási küszöb átlépésére.

1994 óta először fordul elő, hogy kettőnél több magyar párt verseng a szavazatokért, mivel a Bugár Béla vezette Híd, és a Berényi József által irányított Magyar Közösség Pártja mellett 2016-ban ott található majd a szavazólapon a Magyar Kereszténydemokrata Párt neve is. Az MKDSZ már korábban jelezte, önállóan indulnak a választásokon, Dél-Szlovákiában már megjelentek választási plakátjaik is.

A választásokat 2016. március 5-én tartják. A hivatalos kampányidőszak november 12-én kezdődött. A politikai pártok, mozgalmak legfeljebb 3 millió eurót fordíthatnak a kampányra, miközben átlátható, transzparens számlával kell rendelkezniük. A parlamentbe jutáshoz a pártoknak legalább 5, a koalíciónak 7 százalékos támogatottságot kell szerezni

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Még mindig műtik a szlovák kormányfőt - Robert Fico az életéért küzd

Még mindig műtik a szlovák kormányfőt - Robert Fico az életéért küzd

A védelmi miniszter és kormányfőhelytettes azt közölte, hogy Robert Fico állapota nagyon komplikált, és a miniszterelnök az életéért harcol.

Boris Pistoriusnál betelt a pohár: saját kormányára támadt a miniszter

Elfogyott a türelme Boris Pistoriusnak a költségvetési megtakarításokkal kapcsolatos, immár maratoni vitában. Ráadásul ennek egy koalíciós reggelin adott hangot, amelyet az általa vezetett minisztériumban tartottak több társminisztérium képviselőinek részvételével. Értesülések szerint a reggeli kellős közepén a miniszter olyan kijelentésre ragadtatta magát, amit többen akár félre is értelmezhettek volna.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.16. csütörtök, 18:00
Kocsis Máté
a Fidesz parlamenti frakciójának vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×