eur:
390.25
usd:
364.32
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Miért kapna minden finn alanyi jogon havi fixet?

Havi 800 euró adómentes juttatás minden állampolgárnak - erről az ötletről gondolkodnak a finn kormány tagjai. Az elképzelés része lenne a finn jóléti rendszer radikális reformjának.

Van, ahol a polgárok szerint az állam csak elvesz és keveset nyújt cserébe. Máshol viszont éppenséggel osztogatást terveznek a hatóságok.

A finn kormány például arról az elképzelésről vitázik, hogy minden felnőtt finn állampolgár havi 800 eurót kapna adómentesen az államtól. A juttatást a munkanélkülieknek és az aktív dolgozóknak egyaránt kifizetnék.

Az éremnek persze van egy másik oldala és az elképzelés lényege az, hogy az "alapjövedelemnek" nevezett havi összeg kiváltaná az összes többi szociális juttatást.

A cél emellett az, hogy a munkanélküliek nagyobb aránya találjon állást magának. A jelenlegi jóléti rendszer miatt sok munkanélküli rosszabbul járna, ha alacsonyan fizetett, rövidtávú munkaviszonyba lépne, mert elveszítené a szociális juttatást.

Finnországban jelenleg rekordmértékű a munkanélküliség: a potenciálisan aktív dolgozók 10 százalékának nincs munkája, a fiatalok körében pedig közel 23 százalék az arány.

Felmérések szerint a finnek több, mint kétharmada támogatná a "nemzeti alapjuttatás" ötletét.

A bírálók szerint viszont a feltételek nélkül nyújtott rendszeres alapsegély teljesen elvenné az emberek kedvét a munkától és még növelné is a munkanélküliséget.

A finn elképzelés nem lenne az első kísérlet a különböző szociális juttatások készpénz-juttatással való kiváltására.

Az 1970-es években a kanadai Dauphin városban már kipróbálták az elképzelést és általában jónak ítélték a hatásait.

A négy éven át tartó kísérletet "garantált alapjövedelemnek", angol rövidítéssel BIG-nek nevezték. A Manitoba állambeli városban a szegények a szociális segélyek helyett pénzt kaptak. Ha munkát vállaltak, akkor tovább emelkedett a jövedelmük. A program részeként végzett hatástanulmány szerint csökkent az orvosoknál és kórházakban tett látogatások száma, javult a mentálhigiéné és több tizenéves fejezte be az iskolát.

Érdekes módon a kísérletről szóló statisztikai adatok majdnem elvesztek. Egy kanadai szociológus 2005-ben bukkant rájuk Winnipegben a kormány egyik archívumában.

Az "alapjövedelem" ötlete azonban nem tűnt el. Finnország mellett Svájcban, Hollandiában, Franciaországban és Indiában is napirendre került a kérdés.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×