INFORÁDIÓ 

2018. március 22. csütörtök
Beáta, Izolda

Hét ponból álló brit tervezet az Iszlám Állam felszámolására

Infostart / InfoRádió
David Cameron brit miniszterelnök csütörtökön a képviselőházban ismertette az Iszlám Állam felszámolására kidolgozott brit tervezetet, amely magába foglalja a fundamentalista iszlám erők szíriai bombázását is. A képviselők a hét végére kaptak gondolkodási időt, hogy a jövő héten megszavazzák-e a javaslatot.

David Cameron arra számít hogy a parlament támogatni fogja az Iszlám Állam elleni tervezetét, mivel a párizsi merényletek után az ellenzéken belül is erősödött a határozott fellépés szükségének elfogadása. "Nem adhatjuk ki alvállalkozóknak országunk biztonságának a megőrzését" - mondta a brit miniszterelnök.

A brit légierő már végrehajtott szórványos támadásokat az Iszlám Állam iraki gócai ellen, de a hétpontos terv értelmében bombáznák szíriai célpontjait is, elsősorban a fundamentalista iszlám szervezet főhadiszállását Rakkában.

2013-ban, amikor Irak megtámadásáról volt parlamenti szavazás, ellenzékiek mellett konzervatívpárti képviselők egy csoportja is túlzottnak tartotta a lépést, de akkor csak egy diktatúra megbuktatása volt a cél, míg most egy világméretű súlyos fenyegetés elleni fellépésről van szó, erre kell csapást mérni. A brit tervezet pontjai emellett arra terjednek ki, hogy politikai rendezést kell létrehozni, hiteles kormányt kell hatalomra segíteni Szíriában, ahol meg kell indítani az újjáépítést. Ugyanakkor minden erővel akadályozni kell az iszlám fundamentalizmus terjedését.

Szerdán George Osborne pénzügyminiszter terjesztette a parlament elé a szokásos őszi gazdasági tervezetet, s ebben a katonai kiadások növelése is szerepel. Két új repülőgép-hordozó hadihajójára a brit légierő flottát fog elhelyezni F35-ös bombázókból. További terv, hogy az elhárítás állományát kétezer fővel növelik.


A címlapról ajánljuk