eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Sorra állítják le Sarm es-Sejk-i járataikat a légitársaságok

Leváltották a Sarm es-Sejk-i reptér vezetőjét, miután több európai és amerikai forrás is azt állította, hogy pokolgép okozta a hétvégén az orosz Metrojet-repülőgép katasztrófáját. Előzőleg a brit és a holland hatóságok leállították a vörös-tengeri üdülőhelyről érkező repülőforgalmat. Orosz hírügynökségek közben arról számoltak be, hogy negyven négyzetkilométerre szélesítették ki a kutatási területet a gép roncsait és az áldozatok holttesteit kereső szakemberek.

20 ezer brit és más turista vár arra, hogy elszállítsák az egyiptomi Sarm es-Sejkből, miután brit és amerikai illetékesek is azt közölték, hogy pokolgép okozhatta a Sínai-félszigeten lezuhant orosz utasszállító katasztrófáját. 

A brit és az ír hatóságok felfüggesztették a vörös-tengeri üdülőhelyről érkező járatok fogadását.

"A pokolgép a legvalószínűbb forgatókönyv. Ez az Iszlám Államra jellemző" - mondta a neve elhallgatását kérő illetékes az AFP-nek.

David Cameron brit kormányfő úgy fogalmazott, hogy "mivel új információ került napvilágra, felmerült bennünk az aggodalom, hogy egy robbanószerkezet miatt zuhant le a gép".

A brit hatóságok - nem éppen diplomatikus módon - ezt nem sokkal azelőtt jelentették be, hogy Londonba érkezett volna Abdel-Fattáh Esz-Szíszi egyiptomi elnök, aki korábban ahhoz ragaszkodott, hogy mechanikai hiba volt a katasztrófa oka, és a Sarm es-Sejk reptéren kiválóak a biztonsági intézkedések.

Ehhez képest csütörtökre kiderült, hogy leváltották a reptér vezetőjét - ezt Adel Mahgub, az egyiptomi repülőtereket üzemeltető állami cég elnöke jelentette be. A megfogalmazás szerint az eddigi vezetőt "előléptették", és a fejleménynek nincs köze ahhoz, hogy több médium arra utalt, hogy Sarm es-Sejk nem lehet biztonságos.

A Sun című brit bulvárlap szerint a brit légierő gépei állnak készenlétben, hogy hazahozzák a turistákat. David Cameron brit miniszterelnök szerdán este összehívta a rendkívüli esetek idején ülésező COBRA kabinetiroda ülését.

Az egyiptomi hatóságok dühösen reagáltak a britek bejelentésére, és azt mondták: a vizsgálat még nem zárult le és az óvintézkedések súlyos károkat okoznak majd az egyiptomi turizmusnak. Az egyiptomi nagykövet reggel a BBC-nek nyilatkozva ismét tagadta, hogy nem védenék eléggé a repteret.

Az orosz médiumok közben meglepő módon arra összpontosítottak, hogy Moszkva új rakétavédelmi rendszert szállít Szíriába, és hogy a szíriai hadseregnek az orosz légierő segítségével sikerült feloldania az Aleppo körüli ostromzárat.

Emellett arról számoltak be, hogy eddig a légikatasztrófa közel 60 áldozatát sikerült azonosítani. Az első temetést ma tartják Szentpéterváron.

Kommentátorok szerint ha bebizonyosodik, hogy valóban az Iszlám Állam vagy más terrorszervezet robbantotta fel a gépet, komoly nyomás nehezedik majd Putyin orosz elnökre, hogy valamilyen látványos választ adjon.


KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×