eur:
387.66
usd:
359.93
bux:
69201.95
2024. május 13. hétfő Imola, Szervác

Meglepetésre visszaszerezte többségét a kormánypárt Törökországban

Törökországban meglepetést hoztak az előrehozott választások. Az iszlamista szellemiségű kormányzó AKP pártnak sikerült visszaszereznie abszolút többségét is így immár egyedül alakíthat kormányt.

5 hónap alatt másodszorra tartottak választásokat Törökországban, ahol sokat kockáztatott Recep Tayyip Erdogan elnök kormányzó pártja.

Az AKP júniusban elvesztette abszolút parlamenti többségét, most viszont sikerült visszaszereznie azt.

Vasárnapi, előzetes eredmények szerint a kormánypárt a voksok közel felét kapta meg. Ez azt jelenti, hogy 315 mandátumot szerzett az 550 képviselős parlamentben, ami bőven elég a kormányalakításra. Nem szerezte viszont meg az alkotmány módosításához szükséges "szupertöbbséget".

A választások utáni reakciók jól mutatják, mennyire megosztott Törökország.

Erdogan hívei hősként ünnepelték az AKP győzelmét és vezérüket (akinek államelnökként nem lenne szabad pártja oldalán beavatkozni a belpolitikába). Ankara főbb utcáit megtöltötték a török zászlókat lengető AKP-hívek.

Az legfőbb világi párt, a Republikánus Néppárt, a CHP számára ugyanakkor szinte katasztrofális volt az eredmény, mivel csak a voksok negyedét gyűjtötte be. A nyári választásokon nagy sikert elérő kurd HDP párt is visszaszorult, de még így is bent tudott maradni a parlamentben, mert a rá adott voksok aránya meghaladta a tíz százalékot.

Egyes kommentátorok és aktivisták azzal vádolják Erogant, hogy mesterségesen szított hangulatot a kurd kisebbség és azt képviselő pártok ellen. Az AKP például a terrorszervezetnek nevezett PKK politikai szárnyaként állította be a kurd többségű HDP-pártot

Az AKP- kormány sokat tett fel egy lapra, de bejött neki a hazárdjáték - utalt a BBC arra, hogy a kormánypárt azt akarta sugallni, egyedül ő tud nyugalmat és biztonságot teremteni a polgároknak.

A 30 halottat követelő, nyári merénylet után, Törökország felújította háborúját a szeparatista és terrorszervezetnek is nevezett PKK, a Kurd Munkáspárt ellen, habár az elkövetők az Iszlám Állam emberei voltak. A török katonák és rendőrök keménykezű "terrorelhárító" akciókat rendeztek a kurd városokban és kerületekben. Októberben az ország történetének legsúlyosabb terrortámadását hajtották végre, az áldozatok jobbára ellenzékiek voltak.

Mivel egyre nagyobb a fenyegetés az Iszlám Állam részéről is, a törökök végül egy olyan pártra szavaztak, amelyről azt hiszik, hogy visszatudja állítani a nyugalmat -írja a BBC.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Átalakul Vlagyimir Putyin kormánya, távozik a védelmi miniszter

Támogatásukról biztosították az orosz parlament szakbizottságai vasárnap az orosz miniszterelnök-helyettesi és miniszteri posztokra jelölt tisztségviselőket. Később kiderült, milyen jelentős cseréket hajt végre az orosz elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.13. hétfő, 18:00
Csicsmann László
Közel-Kelet szakértő, a Budapesti Corvinus Egyetem tanára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×