eur:
394.75
usd:
370.7
bux:
65114.77
2024. április 19. péntek Emma

Rakétákat is bevetnek az oroszok Szíriában

Szárazföldi offenzívát indítottak Szíriában az orosz légierő által támogatott kormánycsapatok. A nap folyamán az oroszok látványos rakétatámadással segítették szövetségeseiket.

Azzal párhuzamosan, hogy orosz rakéták csapódtak több szíriai célpontba, Aszad elnök hadserege offenzívát indított az ellenzéki erők visszaszorítására.

Szerdán egy látványos, és a külvilág felé üzenettel felérő akcióban Oroszország 1500 kilométerről kilőtt cirkálórakétákkal támogatta meg a szíriai kormányerőket. A 26 rakétát a Kaszpi-tengeren cirkáló négy hadihajóról lőtték ki.

Mindeközben orosz gépek több ellenzéki célpontot bombáztak Hama és a tőle északra fekvő Idlib tartományban.

Szíriai aktivisták szerint az oroszok harci helikoptereket is bevetettek.

Az orosz légitámadások nyomán felbátorodott szíriai kormányhadsereg az utóbbi idők leghevesebb harcaiban vett részt.

Mint a Guardian megjegyezte, a támadás hasonló az amerikaiak észak-szíriai stratégiájához. Ott a koalíciós gépek az Iszlám Állam állásait bombázták, hogy a szárazföldön előkészítsék szövetségeseik támadását a dzsihádisták ellen.

Nem világos, hogy utóbbi hónapok kemény csatáiban visszaszorult Aszad-erők jelentős sikereket érnek-e el. A kormányerőknél magas a dezertőrök aránya, miközben az Aszad-ellenes csoportokat összekovácsolta az orosz légicsapások miatti felháborodás.

Putyin orosz elnök, aki épp most ünnepelte 63. születésnapját, azt mondta, korai még az orosz offenzíva sikereit értékelni, ugyanakkor felszólította védelmi miniszterét, Szergej Sojgut, hogy továbbra is működjön együtt az Egyesült Államokkal, Törökországgal és Szaúd-Arábiával, valamint Iránnal és Irakkal.

A Moszkva közbelépése miatt feldühödött amerikaiak, törökök és szaúdiak hallani sem akarnak az együttműködésről. Ashton Carter amerikai védelmi miniszter azt mondta: katonai kooperációról nem lehet szó, de tárgyalnak az oroszokkal, hogy megóvják az Iszlám Államot bombázó pilótáik biztonságát.

Carter "tragikusan hibásnak" nevezte az orosz bombázásokat és ismét azt mondta: azok nem az Iszlám Állam ellen irányulnak.

Szakértők és NATO-illetékesek is megjegyzik, hogy az oroszok komoly haditengerészeti erőt vontak össze a szíriai partoknál, valamint nagy hatótávolságú rakétákat, tankokat és egy hadosztálynyi katonát telepítettek az országba. Egy vezető török illetékes szerint 18 orosz hadihajó haladt át a Boszporuszon.

Közben iraki illetékesek azt mondták: felkérhetik az oroszokat, hogy náluk is bombázzák a rezsim-ellenes erőket - ebben az esetben az Iszlám Államot.

"Azt akarjuk, hogy az oroszok nagyobb szerepet játsszanak Irakban, mint az amerikaiak" - mondta Hakim al-Zamili, befolyásos sííta politkus. Haider al-Abadi iraki kormányfő pedig megerősítette: üdvözölné, ha az oroszok Irakban légicsapásokat mérnének az Iszlám Államra.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!
választás 2024

Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!

101 pontban hirdette meg főpolgármesteri választási programját. Sokkal több van szerinte Budapestben, ráadásul a külső kerületeket is magára hagyta a várospolitika, pedig ott lakik a budapestiek háromnegyede - mondta programadó-kampánynyitó rendezvényén Vitézy Dávid, az LMP által támogatott főpolgármester-jelölt. Elege van a "Gyurcsányozásból", és felidézte, mit csinált Karácsony Gergellyel a villamos, illetve a tram-train a 2022-es kampány ellenzéki előválasztásán.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×