eur:
392.77
usd:
366.06
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk

Olcsóbb lesz Szlovákiában az élelmiszer

A szlovák kormány csökkenti az élelmiszerek áfáját, de nem mindegyikét. Jövő januártól olcsóbb lesz a kenyér, a tej, a vaj és több húsfajta északi szomszédunknál. Az ellenzék bírálja az elképzelést, az intézkedésről azt tartják, azzal már a márciusi parlamenti választásokra hangol Robert Fico miniszterelnök.

Jóváhagyta a pozsonyi parlament egyes alapélelmiszerek áfájának csökkentését. Ennek értelmében január 1-től bizonyos élelmiszerfajták hozzáadott értékadója 20 százalékról 10 százalékra csökken. A listán a friss vagy hűtött marhahús, friss, hűtött vagy fagyasztott sertés-, bárány- és kecskehús, baromfi- és nyúlhús, élő édesvízi halak, friss vagy hűtött halak, halfilé, a tej, a vaj, valamint a friss kenyér szerepel. A zöldségek és gyümölcsök azonban nincsenek a listán, akárcsak a sajt, a túró és a kifli, valamint az egyéb édes és sós péksütemények.

A kormánypárti képviselők a javaslatot azzal indokolták, hogy az áfa-csökkentést követően csökken a nevezett élelmiszerek ára, így a lakosság számára könnyebben elérhetővé válnak. A másik szempont, hogy ezzel szeretnék támogatni a szlovákiai élelmiszertermelést és állattenyésztést. A kormányoldal előzetes számításai szerint a csökkentés miatt 77 millió euróval kevesebb folyik majd be az államkasszába. A pénzügyminisztérium állítja, a szóban forgó élelmiszerek listájának kidolgozásakor a szakemberekből álló bizottság figyelembe vette a lakossági igényeket.

Ennek azonban ellentmondanak a független elemzések. Egy felmérés szerint ugyanis a lakosság jobban örülne, ha a zöldség és a gyümölcs áfáját vinnék lejjebb. A megkérdezettek 60 százaléka nyilatkozott így.

Az ellenzéki képviselők is azt kifogásolják, hogy a jegyzékre nem kerültek fel olyan alapélelmiszerek, melyek a szlovákiai átlagpolgár étrendjén rendszeresen szerepelnek. Simon Zsolt, a Híd parlamenti képviselője, korábbi agrárminiszter szerint a kormány nem vette figyelembe a vásárlói szokásokat.

"Az a problémája ennek a törvénynek, hogy a kormány kampányfogása a márciusi választások előtt. Érthetetlen, hogy ha az egészségünkre a zöldség és gyümölcsfogyasztás van a leghatékonyabb hatással, akkor ezek az élelmiszerek miért estek ki ebből a körből" - vetette a Híd parlamenti képviselője.

Korábban több szakmai szervezet is arra figyelmeztetett, hogy az áfa-csökkentést a kereskedők is kijátszhatják. A Szlovák Kereskedelmi és Idegenforgalmi Szövetség ezt visszautasítja. Ezzel kapcsolatban egy memorandum aláírására is kész, melyben vállalja, hogy nem él vissza a helyzettel. Januártól a megváltozott áfájú élelmiszerek árcéduláján a csökkentés előtti, és a csökkentés utáni valós árat is feltüntetik a kereskedők.  

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×