eur:
388.13
usd:
360.79
bux:
68866.29
2024. május 9. csütörtök Gergely

Az államügyészség dönt Oskar Gröning börtönbüntetéséről

Az észak-németországi Lüneburgban a bíróság 4 évi szabadságvesztéssel sújtotta Oskar Gröning egykori SS-őrt, mert bizonyítást nyert, hogy az auschwitzi koncentrációs táborban közreműködött 300 ezer, zömében magyar zsidó meggyilkolásában. Azonban az államügyészségnek kell eldöntenie, hogy a meggyengült egészségű, 94 éves Gröningnek a büntetést börtönben kell-e letölteni.

A mellékvádlókat képviselő ügyvéd megelégedéssel nyilatkozott a kiszabott büntetésről, amellyel a bíróság ismét figyelmeztette az egykori tetteseket, hogy nem térhetnek ki a számonkérés elől.

Utalt arra is, hogy a most véget ért lüneburgi perben fordult elő első alkalommal, hogy egy vádlott beismerte bűneit, és ezekért őszinte sajnálatát fejezte ki. A négy évi szabadságvesztéssel járó büntetés kihirdetése előtt a 94 éves Oskar Gröning a tárgyalóteremben megjelent túlélőkhöz fordulva kijelentette, nem lett volna szabad közreműködni mindabban, ami a haláltáborban történt, és sajnálkozott afelett, hogy nem korábban jutott erre a felismerésre.

Oskar Gröning 1944-ben az SS tagjaként az úgynevezett magyar akció idején az Auschwitzba szállított, és gázkamrába küldött zsidók hátrahagyott csomagjait kezelte, előkészítve a terepet a deportáltak következő csoportja számára, és bevételezte, majd az SS berlini központjába továbbította a csomagokban talált pénzt és értékeket, ezért auschwitzi könyvelőként ment át a köztudatba.

A magyar akció során a haláltáborba közel 140 vonatszerelvénnyel csaknem 450 ezer magyar zsidót hurcoltak. Oskar Gröning ellen már 1977-ben is folyt nyomozás, ezt azonban1985-ben leállították. A Lüneburgban most véget ért perhez 62-en csatlakoztak mellékvádlóként, többnyire holokauszt-túlélők és az áldozatok rokonai, köztük magyar állampolgárok is. Az ügyészség fogja eldönteni, hogy a vádlott egészségi állapota lehetővé teszi-e a büntetés börtönben történő letöltését.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Hszi Csin-ping: sok sikert kívánok Magyarország soros EU-elnökségéhez

A Budai Vár Oroszlános udvarában ünnepélyes katonai ceremónia keretében Sulyok Tamás köztársasági elnök fogadta Hszi Csin-ping kínai államfőt. Az eseményen jelen volt Orbán Viktor miniszterelnök is. A Sulyok Tamás államfővel folytatott beszélgetésen a magyar köztársasági elnök elfogadta Peking meghívását.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.09. csütörtök, 18:00
Resperger István
ezredes, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Szerény volt a Győzelem napi katonai felvonulás Moszkvában, ismét orosz finomítót ért dróntámadás – Híreink az orosz–ukrán háborúról csütörtökön

Szerény volt a Győzelem napi katonai felvonulás Moszkvában, ismét orosz finomítót ért dróntámadás – Híreink az orosz–ukrán háborúról csütörtökön

Hagyományosan május 9-én, csütörtökön tartják a Győzelem napi megemlékezéseket Oroszországban, amikor a náci Németország fölötti második világháborús győzelmet ünneplik. Moszkvában csütörtök délelőtt rendezték meg a Győzelem napi katonai felvonulást, amely tavalyhoz hasonlóan idén is szerény volt, a tankokat például egyetlen második világháborús T-34-es képviselte. Rövid beszédet tartott Vlagyimir Putyin orosz elnök is, melyben a Nagy Honvédő Háborúra emlékezett, de a Nyugat ostorozása és a katonai fellépéssel való fenyegetés sem maradhatott el. Vélhetően ukrán dróntámadás ért egy orosz olajfinomítót a Krasznodari területen, több tároló megsérült. Belgorod ellen rakéta- és dróntámadás volt csütörtökre virradóra, többen megsérültek, lakóépületekben és kocsikban pedig károk keletkeztek.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×