eur:
389.55
usd:
361.92
bux:
68002.24
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Keresztény szíriai családokat fogadna be Szlovákia

Szlovákia kész száz szíriai menekült befogadására és nagyobb számú bevándorló megsegítését is kilátásba helyezte. Ez az ország hozzájárulása az Európai Uniót érintő migrációs hullám orvoslásához, miután több tagállammal együtt Szlovákia is elutasította az Európai Bizottság által javasolt kötelező kvótarendszert.

Szlovákia a menekültáradat szempontjából egyelőre tranzitország, mivel nem tartozik a menekültek célállomásai közé, és még csak nem is fekszik a legnagyobb migrációs útvonal mentén.

Martin Wäldl, az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője elmondta, az illegális bevándorlók csupán egy része vándorol Szlovákián és Csehországon keresztül a célországként megjelölt Németországba vagy egyéb nyugati országba, a többség a Magyarország-Ausztria útvonalat választja.

A kormány elhatározta, hogy dinamikusabbá teszi, és csaknem a duplájára növeli az ország áteresztő kapacitását. "Eddig körülbelül háromszáz személyt segítettünk hozzá az áttelepüléshez, ezt most ötszázra emeljük. Mindez azt jelenti, hogy két év alatt ezer embernek tesszük ezt lehetővé a legkockázatosabb régiókból" - mondta Robert Kaliòák belügyminiszter, hozzáfűzve, hogy az ország feltehetően segítséget nyújt a szomszédos Ausztriának is, ahol a menekültáradattal már egyre nehezebben birkóznak meg. Miután menekülttáboraik megteltek, kénytelenek sátrakban elszállásolni a migránsokat.

A helyzet rendezéséig Szlovákia átvállalna egy bizonyos létszámot. A kormány szíriai keresztény családokat fogadna be Szlovákiába.
"Mindenekelőtt veszélyben lévő kisgyermekes családokra gondolunk. Úgy vélem, egy száz fős csoportra lenne lehetőség" - tájékoztatott a belügyminiszter.

Ez egyelőre csak javaslat, a végső döntésről még tanácskozások folynak. Ezen felül szó van arról is, hogy Szlovákia katonai kontingenst küld Líbiába, mert az észak-afrikai országból áramlik a legtöbb migráns Európa felé. Utász vagy védelmi alakulatokról lehet szó, egyelőre még folynak a nemzetközi egyeztetések.

Csehországban közben azt fontolgatják, hogy amennyiben tovább fokozódik a menekültáradat, az osztrák határ közelében mozgósítják a hadsereget. Szlovákiában ezt egyelőre nem tervezik, a rendőri ellenőrzéseket azonban megerősítették a magyar határ közelében. A fokozott rendőri jelenlétnek meg is lett az eredménye: ez idei év eltelt időszakában már több mint 900 illegális határátlépőt regisztráltak. Tavaly ez a szám éves viszonylatban 1300-ra rúgott.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×