eur:
389.73
usd:
362.78
bux:
68042.48
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Egyre több holttestet találnak a nepáli földrengés után

A hétvégi súlyos földrengéseket követően szinte folyamatosan emelkedik az áldozatok száma Nepálban. Hétfőn már közel 4000 halottról beszéltek a hatóságok, akik szerint tovább változhat az adat, ha bejutnak a külvilágtól elzárt, hegyi falvakba. Áder János köztársasági elnök levélben fejezte ki részvétét nepáli kollégájának, Rám Baran Jadav államfőnek.

A nepáli földrengés epicentrumát, a Katmandutól 100 kilométerre fekvő Gorka-körzet hegyoldalba épült falvait nagyon nehéz megközelíteni és a túlélők élelem és menedék nélkül várják a mentőalakulatokat.

Egy hegyi illetékes szerint a házak több mint kétharmada rumba dőlt. 80 év leforgása alatt ez volt a legpusztítóbb földrengés a hegyvidéki országban.

A nepáli hatóságok vasárnap még 2500 halottról beszéltek, hétfőn reggel 3300-ról később pedig 3700-ról. Elmondták: arra számítanak, hogy még több áldozatot találnak azután, hogy bejutnak a korábban elzárt településekre.

A hatóságok elismerték, hogy túlterhelte őket a katasztrófa. Statisztikák szerint Nepálban két orvos és ötven kórházi ágy jut minden 10 ezer lakosra.

A mentő-hadműveletben a 100 ezer fős nepáli hadsereg teljes állománya részt vesz.

Katmaduban, ahol több mint ezer ember vesztette életét az óváros összedőlt régi házainak romjai között, több helyen hamvasztják a halottakat.

Több tízezer ember újabb éjszakát töltött a szabad ég alatt vagy sátortáborokban, az első, csaknem 8-as erősségű szombati rengést követő utórengésektől tartva.

Az emberek parkokban, egy golfpályán és más nyílt területeken húzódva próbálták átvészelni a fagyos éjszakát.

A lakosok idegesek: szombat óta közel száz utórengés történt, ami még a mentőalakulatok tagjait is aggodalommal töltötte el.

A rengések főleg Katmandu óvárosának téglaházait döntötték össze, míg meglepetésre az újabb épületek közül csak kevés omlott össze.

Hétfőn kinyitott néhány gyógyszertár és pékség. A városban azonban akadozik az áram és telefon-ellátás, az internethez pedig szinte lehetetlen hozzáférni. A hatóságok árstopot vezettek be a legfontosabb termékekre, így a benzinre is.

Több tucat ország küldött segélyt Nepálba, köztük a befolyásukat erősíteni próbáló szomszédos India és Kína. Indiában is legkevesebb 61 áldozatot szedett a földrengés.

A rengés pusztító lavinát zúdított a Mount Everesten táborozó hegymászókra - legkevesebb 18 áldozatot követelve.

Nepál gazdasága nagymértékben a turizmusra, azon belül is a himalájai hegymászásra épül és a földrengés az emberi tragédiák mellett így súlyos gazdasági károkat is okozott.


KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Bujdos Eszter az üzemanyagárakról: most lehetünk optimisták

Bujdos Eszter az üzemanyagárakról: "most lehetünk optimisták"

A kormányzat nyomásának engedve, illetve az olaj világpiaci árának következtében folyamatosan csökken az üzemanyagok ára a hazai benzinkutakon. Ha a forint erősödni tudna a dollárhoz képest, akkor az árak elérnék a régiós középmezőny átlagát. Az InfoRádió az árak alakulásának hátteréről és a várakozásokról kérdezett szakértőt.

Biztosra veszik: orosz ügynökök robbantottak Csehországban

A cseh Szervezett Bűnözés Elleni Központ vizsgálata megerősítette, hogy a vrběticei lőszerraktárak elleni, közel tíz évvel ezelőtti robbantás mögött az orosz katonai titkosszolgálat, a GRU állt. A külföldi kémek célja a fegyverek és lőszerek eljuttatásának megakadályozása volt olyan területekre, ahol az orosz hadsereg katonái tevékenykednek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×